söndag 17 mars 2013

Om familjers förödande påverkan


Det här suddiga fotot avporträtterar Alice James (1848-1892) syster till Henry James och yngst av fem syskon. Hon växte upp i skuggan av framför allt två mycket framgångsrika bröder (William och Henry) dessutom fanns det två äldre bröder till. Fadern (Henry Sr) var  excentrisk och förmögen (han ärvde mycket pengar efter sin far)- han levde i mångt och mycket i sina egna världar och jag tror inte att Alice tog så stor plats i någon av dem.

Alice, som tidigt (i tonåren) började drabbas av svåra depressioner kunde aldrig riktigt nå utanför sina egna väggar. Läkarna ställde sina diagnoser och ibland tycker jag att de använde stackars Alice som försökskanin. Hon fick kämpa mot både sin familj och sig själv- en kamp som hon till slut fick ge upp. Alice dog bara lite över 40 år gammal, drabbad av bröstcancer.


I boken om Alice James får man veta mycket om familjen och var den kom ifrån- rötterna- rötterna som utgör grunden till det som sedan växer upp och eventuellt grönskar (eller förtvinar). Det är en fascinerande studie i en mycket speciell familj och studien ska jag fortsätta med Colm Tóibíns bok "The Master" (Mästaren i svensk översättning). Det är för övrigt Tóibín som skrivit förordet till Strouse's biografi om Alice.Även Susan Sontag greps av Alice öde och hon skrev en teaterpjäs "Alice in Bed". (1993).

2 kommentarer:

tant Hanneles bokparadis sa...

Kul att veta ner om familjen... att vara kvinna och dessutom ha depression, kan inte vara lätt (min faster blev deppig efter en kärlekssaga efter kriget, hon fick varken handarbeta eller läsa!! Bara vila (?) och typ stirra på en vägg.... Suck, man kan bli tokig av mindre..

Ingrid sa...

Hannele: Alice hade det inte lätt trots att hon växte upp i en familj med "resurser"-. Så förfärligt för din faster- man hade så många underliga idéer förr om hur man skulle bota depressioner.