onsdag 13 mars 2013

Avdelning kvinnor på resande fot

Anna Brownell Jameson (1974-1860)

Det skulle kunna bli till en riktigt tjock bok, tror jag och det finns ju flera antologier redan som har med ämnet ovan att göra. I Adam Gopniks bok om vintern läser jag om den anglo-irländska författarinnan och kvinnorättsförkämpen Anna Brownell Jameson. Hon var bildad som få men kom från ett relativt fattigt hem och tvingades därför ut i världen för att försörja sig som guvernant. Det blev många resor för Anna som kom att se både stora delar av Europa (Tysk litteratur låg henne mycket varmt om hjärtat) och även Kanada.

Anna gifte sig så småningom med Robert Jameson, en advokat med ambitioner och med pengar. Äktenskapet blev mycket olyckligt (Robert var tydligen en riktig tråkmåns) men Anna skrev och försökte göra det bästa av situationen. Robert fick en befattning i Kanada och så kom även Anna dit år 1836. Hon tvingades klara sig på egen hand och gjorde långa resor- under tiden antecknade hon flitigt och resultatet blev en bok "Winter Studies and Summer Rambles in Canada" (1838).

Till slut valde Anna att gå sin egen väg och hon lämnade både Kanada och maken. Hon fortsatte att skriva och det går att få tag på en del av hennes böcker i nya utgåvor. (Svenska översättningar verkar det dock vara klent med).

 
 

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Spännande!

http://ingridsboktankar.blogspot.com sa...

Ja, jag vill gärna läsa mera om henne!