måndag 25 mars 2013

Serien Nutidsromaner: 3

Simonne Ratel 1900-1945

I Bonniers serie "Nutidsromaner" är det stor övervikt för nordiska och engelskspråkiga författare- men det finns ett par undantag och den franska författarinnan Simonne Ratel hör till dem. Idag är hon helt bortglömd men under 1930-talet var hon i ropet. Debuten kom 1929 med "Trois parmi des autres" och det är just den romanen som Bonniers valde att översätta och låta ingå i sin nutidsromansserie- den svenska titeln blev (något intetsägande kan man kanske tycka) "Tre". Det är dock inte just den boken som Ratel är mest känd för utan "La maison des bories", en bok som för övrigt tilldelades Prix Interallié år 1932. En filmatisering blev det också- fast först år 1970.

"propre, frais, très feminin" är några omdömen och La maison des bories är en berättelse om ett svunnet Frankrike- ett Frankrike som doftar av lantlig idyll, borgarklassens charm och så är det fyllt av drömmar... Kriget var ännu ganska långt borta.

Visst är omslaget fint?

Simonne Ratels böcker är rejält utgallrade från bibliotekens magasin . Något kan man kanske hitta via Bokbörsen om intresse finns. Jag skulle kunna tänka mig att det finns en del exemplar i sommarstugobokhyllor också.....Inga kommentarer: