torsdag 21 mars 2013

Serien Nutidsromaner: 2Det ska inte handla om Sven Stolpe men hans "I dödens väntrum" ingår i den första serien av Nutidsromaner som gavs ut på Bonniers förlag. Jag har en del av de här böckerna i mina hyllor- de var prisvärda och många av titlarna var säkert på sin tid mycket populära. "I dödens väntrum" handlar om förra seklets stora gissel- TBC, en sjukdom som härjade svårt i mina släktled och som har påverkat mitt liv mer än vad jag någonsin kanske kan ana.
Ester Ståhlberg

En annan bok som gavs ut bland "Nutidsromanerna" var Ester Ståhlbergs "Söndag". Ester Ståhlberg kände jag inte alls till och det tog lite bläddrande på nätet innan jag hittade mera upplysningar. Ester Ståhlberg (1870-1950) stod nämligen i skuggan av sin man- och han var ingen mindre än Finlands första president- Kaarlo Juho Ståhlberg (1865-1952). Presidentskapet innehade han mellan 1919 och 1925.

Ester Ståhlbergs böcker är förpassade till glömskans mörker idag men vill man och är man nyfiken så går det att skaffa några av dem via t ex Bokbörsen och så finns väl ett fåtal exemplar bland bibliotekens magasin. "Söndag" var Ester Ståhlbergs debutroman och den kom ut ffg år 1922.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

i finska sajter är det svårare att hitta

Ingrid sa...

Hannele: Jag såg att det fanns en hel del skrivet på finska- men... där går jag ju bet....