torsdag 28 februari 2013

Tysk torsdag: Den kontroversielle förläggarenDetta är ett inlägg inspirerat av Bokmoster som har dragit igång "Tysk torsdag". Mimmimarie har också hakat på (det kanske finns flera där ute som skriver "tyskt" om torsdagarna?)

För några veckor sedan ramlade en bok om Trieste av Mauro Covacich ner i min brevlåda- ursprungligen skriven på italienska men eftersom jag inte behärskar det språket fick jag läsa på tyska. Med boken följde en liten trevlig broschyr som gjorde reklam för en del av förlagets andra böcker. Förlaget? Jo, det hette Wagenbach och så blev jag nyfiken.

När jag letade hittade jag en intressant historia om ett speciellt förlag och en kontroversiell förläggare. Klaus Wagenbach (f.1930) startade sitt förlag år 1964 (tillsammans med sin dåvarande hustru). Wagenbach ansågs vara "en vilde"- han var anarkist, hans förlag gav ut skrifter av Che Guevara och Rudi Dutschke (bland andra) och under 1970-talet hettade det till rejält när han anklagades för att understödja RAF.Rote Armee Fraktion). Springerpressen speciellt var ute efter Wagenbachs blod och han blev dömd till fängelse i nio månader år 1974 och året därpå blev han dömd igen- nu blev straffet böter.

Wagenbachs förlag drivs idag av Susanne Schüssler (Klaus Wagenbachs fru). Mottot från "gamla tider" står fast:

“The publishing house is independent and makes use of its independence. It presents its opinions at its own cost. It is not big, but recognisable. Its work is not aimed at profit; instead, the pursuit of content is its aim.”

Claus Wagenbach betecknar sig själv som litterär patriot. Hans samlade tankar och texter (de viktigaste) har ganska nyligen getts ut med titeln: "Die Freiheit des Verlegers". Större delen av de här texterna har inte publicerats tidigare och ämnena är varierade: konst, Italien, politik, tyska förhållanden, böcker, författare och sist men inte minst Mamma (med stort "M").

Goethe-institutet har skrivit mera om Claus Wagenbach och man kan läsa (på engelska) HÄR.

Och ja, jag kommer att skaffa "Die Freiheit des Verlegers"- jag tror att den innehåller mycket intressant läsning.

3 kommentarer:

Bokmoster sa...

Visst är det härligt med tyska torsdagar! En rikedom med språk som kan öppna så många världar.

mimmimarie sa...

Intressant förläggare du har nosat upp Ingrid.

Ingrid sa...

Bokmoster: Det skriver jag under på! Jag hoppas att du har startat en rörelse. Jättefin idé!

Mimmimarie: En fascinerande man förvisso- och det var ju en ren händelse att jag hittade det här förlaget. Jag kommer att leta i det lilla häftet jag fick - där finns en hel del som lockar.