onsdag 4 november 2020

Ilf och Petrov

 

I Odessa finns den här stolen- till minne av Ilfs och Petrovs bok: De tolv stolarna. ( fotot är lånat från Wikimedia Commons.)

I novellsamlingen ” Ryska noveller” ( Gebers förlag 1960) finns ” Greve Sredizemskij” som är författad av duon Ilja Ilf och Jevgenij Petrov och här blir det ett möte med rysk humor. Svart i kanterna, får man nog säga men mycket underhållande och det går inte att läsa utan ett elakt leende. Sympatisk är han inte, greven, och nu ligger han på sin dödsbädd - gammal och ensam minns han både gamla oförrätter och nyare. Hjärnkapaciteten är det inget fel på och grevens hämnd blir både originell och djävulsk. 

Ilja Ilf och Jevgenij Petrov arbetade tillsammans och de skrev främst komiska stycken. Mest känd är romanen ” Tolv stolar” som blivit en klassiker ( den finns i svensk översättning). Boken väckte mycket misshag i Hitlertyskland och den blev lågornas rov i maj 1933. Ilja Ilf blev bara 40 år gammal- TBC tog hans liv år 1937. Jevgenij Petrov dog i en flygolycka fem år senare.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Men så roligt att se och få läsa om! Jag var ju i Odessa två gånger två underbara sommarveckor för tio år sedan och älskade alla skulpturer i staden, ofta på markplan och i naturlig storlek så att man kunde "hälsa" på brevbäraren med sina duvor eller sitta bredvid Leonid Utjosov på hans parkbänk. Den här stolen och författarna har jag missat! Tack för återblicken till den vackra staden med de vänliga människorna!

Ingrid sa...

Jenny: Så roligt att stolen väckte upp fina sommarminnen. Jag är verkligen avundsjuk på dig som upplevt Odessa. Det verkar vara en mycket intressant stad.