Mitt bloggande har fört med sig att jag numera tvingas skriva upp vad jag har läst- något som jag aldrig någonsin gjort förut- men jag måste medge att det känns praktiskt att ha ett "läselexikon" till hands.
-
År 2010 har varit ett gott läseår- Afrika har varit i fokus och jag har mött många nya författare därifrån- jag har också börjat att leta mig fram i bibliotekens magasin (via fjärrlån) och det kommer jag att fortsätta med.
-
Så till min lista och jag väljer en bok för varje månad.
-
Januari: Utan konkurrens- Buddenbrooks av Thomas Mann. En verkligt stor läsupplevelse och jag blev glad att se boken i storpocket till rimligt pris också. Buddenbrooks är en bok att läsa om- och att ha på hedersplats i bokhyllan.
-
Februari: Sommerfugledalen av Inger Christensen- en sonettkrans- något vackrare i diktväg får man leta efter.
-
Mars: I mars började jag läsa en del böcker av Thomas Bernhard- jag tyckte bäst om hans Undergångaren.
-
April: Här får det bli en "tie" mellan Människornas jord av Promoedya Ananta Toer och "They Came Like Swallows" av William Maxwell.
-
Maj: Richard Yates- jag bara säger Richard Yates... och maj månad blev upptakten för mitt djupdyk i hans författarskap. En mycket annorlunda och helt underbar upplevelse. Easter Parade, A Special Providence och Young Hearts Crying läste jag i maj.
-
Juni: "Kejsarens galning" av Jaan Kross blev juni månads största läsupplevelse. Jaan Kross var från Estland och Kejsarens galning är en roman med starka biografiska drag. Jaan Kross var under ett antal år "på tal" för att få Nobelpriset- men han hann (som så många andra före honom) dö i god tid dessförinnan.
-
Juli: En sydafrikansk författarinna som skriver på afrikaans är mitt val- men jag har så klart fått läsa i engelsk översättning. "Triomf "av Marlene van Niekirk var en otäck bok- men man glömmer den inte i första taget.
-
Augusti: Himlen i Bay City- av Catherine Mavrikakis. Åh, vad jag tyckte om den romanen som kom ut på Sekwa förlag.
-
September: Lark and Termite av Jayne Anne Phillips. Korea- och USA- det glömda kriget- människoöden i skuggan av denna katastrof. En bok att bli mycket berörd av.
-
Oktober: Irmgard Keun hade jag hört mycket talas om och jag införskaffade och läste hennes "Gilgi eine von uns"- en skildring från tyskt 30-tal- en brytningstid och en roman om en ung kvinnas väg. Mycket läsvärd. Finns i svensk översättning.
-
November: Det får blil en fackbok för november- "Den sårbara supermakten" av Erik Åsard. Åsard skriver lättfattligt och underhållande (och seriöst) om USA.
-
December (är inte slut än)- men Christoph Ransmayr och hans "Isens och mörkrets fasor" ligger mycket bra till....
-
I Schopenhauers närvaro av Michel Houellebecq
2 timmar sedan
8 kommentarer:
Jag är så nyfiken på Irmgard Keun. Vilken av dessa böcker översatta till svenska matchar egentligen "Gilgi-eine von uns"? En av oss, Konstsilkesflickan eller
Mot midnatt?
//mimmimarie
Människornas jord tyckte jag också mycket om. Men Lark och Termite fungerade inte på mig trots att jag försökte gilla den.
Och än en gång tack för att du skrev så mycket om Yates att jag var tvungen att läsa. :-)
Bra idé att presentera sina årsfavorter, jag kanske kopierar dig.
Mimmimarie: Boken heter i svensk översättning "Gilgi, en av oss" men "Konstsilkeflickan" är verkligt bra den också. "Mot midnatt" har jag inte läst (ännu).
-
Bokstödet: Visst är "Människornas jord" en stark läsupplevelse. Jag läste faktiskt "fortsättningarna" också. Intressant och lärorikt.
-
Snowflake: Jag är så glad att du också tycker om Yates- och jag hoppas att du skriver om dina årsfavoriter- det ser jag fram emot!!
Jag läste ju också Undergångaren! Den har jag visst inte skrivit om, det måste jag kanske göra. Det var ju för övrigt exempel på en bok utan en enda styckeindelning, eller ens kapitelindelning. Jag är fortfarande lite matt, faktiskt ;-)
Flera Yates-böcker ligger härhemma och väntar, men alla skriver upp så mycket att jag tvekar bara därför. Det är jobbigt när man har för höga förväntningar.
Vixxtoria: Jag ska inte sticka under stol med att jag tycker att det är krävande att läsa böcker som saknar kapitelindelning- men Bernhard var så fängslande att jag orkade ändå (men annars är det lätt att ge upp). Jag har full förståelse för att du vill vänta med Yates- jag är också ofta orolig inför väldigt "hypade" böcker- man blir gärna (tyvärr) besviken.
Agaat av Marlene van Niekerk ger vi ut hösten 2012 och det har klart varit årets favorit för mig. Och Tom Rachmans The Imperfectionists som jag gärna rekommenderar. /Maria på Weyler förlag
Maria: Så glädjande att Marlene van Niekerk blir översatt till svenska. Jag tackar också för tipset (Tom Rachmans The Imperfectionists- ser att den kommer ut i engelsk pocketupplaga inom kort).
Skicka en kommentar