lördag 4 september 2010

Ondska

Fotot föreställer en del av koncentrationslägret Buchenwald.

-
Ann Heberlein har skrivit "En liten bok om ondska" och jag har läst. Det blir inte så många ord från mig- inte för att jag inte tycker att ämnet är viktigt och inte för att jag inte tycker att boken är både tankeväckande och intressant- men för att det redan har skrivits spaltmeter (och kommer att skrivas ännu mera spaltmeter om ämnet.) Det som kan sägas om boken är redan sagt- tycker jag.


-


Man kan filosofera över ondskan och dess rötter och dess eviga fula tryne som sticker upp överallt och konstant. Det viktigaste tycker jag till syvende och sist är det som står skrivet på baksidan.


-





"Förutsättningen för att onda handlingar ska kunna utföras är alltid den stora, tysta massans likgiltighet. Medgivande om man så vill. Här finns den gemensamma nämnaren mellan Anders Eklund och Radovan Karadzic, mellan världens alla folkmord, våldtäkter, misshandlade barn och mördade män och kvinnor. Den stora gemensamma nämnaren är du och jag. Det är vi. Vi som åskådare. Vi som står lite vid sidan av. Vi som väljer att inte höra. Vi som väljer att se bort. För att det är enklast så. Bekvämast."
-
Jag tar fram Ibsens "En folkefiende" och läser om "den förbannade kompakta majoriteten"- jag vet inte om "En folkefiende" direkt handlar om onskda men indirekt gör den det.

2 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag vill verkligen läsa Heberleins bok, och ser fram emot det. Men jag läste nånstans att den bitvis var lite framslarvad – en del saker stämde inte. Hade du samma uppfattning?

Ingrid sa...

Jag reagerade för "sju gånger sjuttio" bland annat (Heberlein hade helt fel siffror och det är ju ändå ett så känt bibelcitat (säger jag som inte ens har läst så mycket av bibeln men jag har läst 491.... (och minns varifrån Görling hämtade titeln). Jag tror säkert att det finns mera som inte är helt korrekt.. men boken är tänkvärd- och med många vinklar.