torsdag 10 februari 2011

Vad brevbäraren la i lådan idag



Det ser ut att bli många biografiska skildringar- jag har precis avslutat "The Author Himself" av Marcel Reich-Ranicki (otroligt välskriven och gripande och med många glimtar in i Tysklands hemska historia såväl som flera intressanta författarmöten- Reich-Ranicki är litteraturkritiker av högsta rang). Så landade ytterligare två biografier i brevlådan idag- (jag är lat och läser på engelska i den mån det går- fast jag borde attackera tyskan...).
-
"A Woman in Berlin" finns i svensk översättning och är nog inte så svår att hitta på biblioteken. Den beskriver två månader i Berlin år 1945 (april-juni) - en kvinnas liv under ryssarnas intåg i Berlin. Det kommer inte att bli behaglig läsning. Som barn fick jag ofta höra om ryssarnas befrielse av Bornholm och även om detta var en mild västanfläkt jämfört med Berlin så minns jag ändå att jag tyckte att det var otäckt att få berättat om de ryska förtruppernas härjningar på ön. Det övriga Danmark tänkte inte på att Bornholm inte var fritt- ön där i Östersjön glömdes bort. (och bomberna föll över Nexö och Rönne).
-
Stefan Zweigs "The World of Yesterday" är hans testamente. Han framkallar i boken det som förlorats för evigt- Wien under "den gamla" tiden. Zweig tog sitt liv strax efter det att han lämnat manuskriptet till sin förläggare. (1942). Han bodde då i Brasilien i landsflykt.
Anthea Bells översättning av boken har lovordats mycket.

4 kommentarer:

agnes i Lund sa...

Blir nyfiken på omslagsbilden till Stefan Zweigs bok. Är det ett konstverk? Av vem i så fall?

Bai sa...

Stefan Zweig sine bøker har eg fått tips om å lese i samband med novellelesinga vi held på. Dei seier dei er veldig gode, så eg gleder meg.

Ingrid sa...

Agnes: Jo det är ett konstverk- jag läser (och lär) det heter "The Coffee House Griensteidl in Vienna" 1896 konstnären heter Reinhold Völkel och målningen finns på Städtisches Museum i Wien. Tack för att du frågade- nu lärde jag mig något nytt.
Bai: Jag tror att Zweig har skrivit många fina noveller. (Jag har läst någon men har glömt....)

agnes i Lund sa...

Tack för infon. Hittade hela bilden på allposters.se. Vilken fin bild!