tisdag 8 februari 2011

Marcel Reich-Ranicki


-
Om Marcel Reich-Ranicki har jag läst i Sture Packaléns bok "Tyska minnesgemenskaper"- Han tillhör den andra minnesgemenskapen "gestaltandet av de andras, de förföljdas erfarenheter". Reich-Ranicki är en av Tysklands mest inflytelserika litteraturkritiker. År 1999 kom han ut med sina memoarer "Mein Leben" som tyvärr inte ser ut att finnas i svensk översättning. I boken berättar han bland annat om Tyskland som kulturens och barbariets land.
-
Reich Ranecki överlevde Warszawas ghetto - år 1943 lyckades han fly därifrån med sin hustru och de höll sig sedan gömda fram till krigsslutet.
-
Packalén skriver så här om "Mein Leben" : "Det annorlunda och fascinerande med "Mein Leben" är hur Reich-Ranicki boken igenom skickligt förmår interfoliera sin roll som tysk stjärnkritiker med en spegling av det egna individuella levnadsödet mot bakgrund av den tyska nittonhudratalshistorien.
-


Jag har lyckats få tag på ett engelskt exemplar av boken- en gång har detta ex. prytt en hylla på något av "Llyfrgelloedd Bwrdelstref Sirol Rhondda-Cynon-Taf- County Borough Libraries" . Jag kommer att ta väl hand om dessa memoarer som nu har fått ett nytt hem. I kväll ska jag börja läsningen.






Inga kommentarer: