måndag 7 februari 2011

Den svarte generalen

Om man vill lära sig mer om Haitis historia är den här boken en bra början. Den är inte alltid så lättläst och den har många passager som är fruktansvärt otäcka- mer än brutala. Jag är inte äckelmagad men det var nästan så att jag tvingades lägga undan boken- men.. jag fortsatte , trots allt.

-

Göran Lundin berättar historien om slavupproret på Haiti- det som inspirerades av den franska revolutionens tro på framför allt frihet och jämlikhet. Vad gällde broderskapet så hade den vita befolkningen sett till att bränna alla skepp. Slavarna på Haiti behandlades med ofattbar grymhet.

-

Ön Hispaniola upptäcktes av Columbus i december 1492 och på de östra delarna anlades de första europeiska bosättningarna (det är idag Dominkanska Republiken). Den västra delen (dagens Haiti) blev öde fram till 1600-talet. De första som slog sig ner här var så kallade franska buckanjärer. Denna franska koloni som kallades för "Saint Domingue" kom att bli till världens ledande sockerproducent under 1700-talet.

-

Vid franska revolutionens utbrott hade Haiti en befolkning på över en halv miljon och merparten var svarta slavar- cirka 50 000 var frigivna slavar (främst mulatter) och 30 000 vita.

-

"Den svarte generalen" handlar om slaven Toussaint Louverture som ledde upproret under 1700-talets sista år- och fram till 1802 (då tillfångatogs Louverture och han skickades till Frankrike för att aldrig mera återvända- han dog i fransk fångenskap redan 1803). År 1804 var upproret slut- den vita befolkningen hade så gott som utplånats. Den 1 januari 1804 utropades republiken Haiti med Jean-Jacques Dessalines som den förste presidenten. Han blev mördad efter två år (av vanstyre). Makten på Haiti delades och ett socialt och ekonomiskt uppbygge påbörjades- men allt gick överstyr. Efter 1821 förföll Haiti - plantagerna styckades upp i småbitar (vilket gjorde allt jordbruk synnerligen ineffektivt)- här ligger grunden till Haitis elände.
-

Göran Lundin skriver i bokens efterord " Men en gång var det annorlunda. Historien är full av vägval, segrar, förluster. Det finns ingen ödesbestämd väg från Toussaint Louvertures Saint Domingue till tjugonde århundradets karikatyr av en fri nation."

-

Mina källor: Den svarte generalen av Göran Lundin , Ordfronts förlag, 1982 och Nationalencyklopedin).



Hos Macondo - se länk här finns tips på författare från Haiti.

-
"Daggens härskare"av Jacques Romain finns fortfarande att få i nätbokhandeln- utgiven på Ord & Visor förlag.


Ann-Sofie på Ooof bok har läst Edwidge Danticats "En skörd av tårar".

Inga kommentarer: