lördag 26 februari 2011

Resa i Galizien påbörjad: första etappen

På första sträckan Tarnów- Przemysl stannar jag till i den lilla staden Czortków- en polsk-rutensk-judisk småstad vid floden Sereth. Här föddes författaren och journalisten Karl Emil Franzos år 1848. Franzos skrev många reseskildringar- och främst från Galizien och trakterna där omkring. "Aus Halb-Asien. Kulturbilder aus Galizien, Südrussland, der Bukowina und Rumänien" kom ut år 1876 (och översattes till svenska 1881). Faktum är att av Karl Emil Franzos böcker finns flera (cirka dussinet) tillgängliga på våra bibliotek. Inte i stora mängder men dock. Nu talar jag om de böcker som blivit översatta till svenska. De flesta av dem är mycket gamla och det vore väldigt fint om det kunde komma lite nyöversättningar. Bokförlaget Perenn skriver om Franzos här. (Och har översatt en del av "Judarna i Barnow" och den översättningen finns tillgänglig på nätet.)

2 kommentarer:

Monika Häägg sa...

Jag kan tänka mig att det har bott mycket judar i Galizien innan andra världskriget. Nu är det väl förmodligen nästan inga alls!
Har du varit där på resa?

Ingrid sa...

Monika: Galizien är nog mycket förändrat och som du säger har säkert den större delen av den judiska befolkningen försvunnit. Jag har aldrig varit där men det är en resa jag skulle vilja göra för jag tror att en hel del gamla byggnader finns bevarade i alla fall.