tisdag 22 februari 2011

Gergor von Rezzori- Bukovina

Jag ska läsa två böcker av Gregor von Rezzori- ännu en författare med hemvist i det gamla Habsburgska riket- född i Czernowitz år 1914. Czernowitz var huvudstad i Bukovina och födelseort för många kända och mindre kända författare. (Paul Celan var också härifrån). Nu hör staden till Ukraina.
Den gamla järnvägsstationen i Czernowitz står fortfarande kvar enligt uppslagsverken.
-
Om Gregor von Rezzori skrev jag lite här för ett tag sedan.
-
Hans "The Snows of Yesteryear" består av en serie porträtt (tagna från den egna familjen)- han berättar både sin egen och sina släktingars historia i den här boken.Von Rezzori hade ett brokigt stamträd- fadern hade sina rötter på Sicilien- modern hade schweiziskt, grekiskt, rumänskt och irländskt blod. Dessutom föddes von Rezzori som sagt i Bukovina- ett land som upphörde att existera redan när han var mycket ung. Det här kommer att bli spännande läsning.

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Det låter som en spännande bok. Finns den att låna eller har du måst köpa från utlandet?

Ingrid sa...

Mimmimarie: Hans böcker är inte översatta till svenska vad jag kan se- några av dem finns att låna (i engelsk översättning) på enstaka bibliotek. Jag köpte två av hans böcker via Amazons "antikvariatservice" - så ganska överkomligt. Jag tycker om det jag har läst hittills.