söndag 6 februari 2011

Egypten- Albert Cossery

Tack vare min pappas gamla årgångar av "All världens berättare" hittar jag många författare vars existens jag annars inte haft en aning om. Idag när jag bläddade i årgång 1951 dök en novell upp av Albert Cossery. Den fångade mitt intresse- en författare från Egypten !

-

Albert Cossery föddes i Kairo år 1913 och studerade vid det franska läroverket i Kairo. Sedan blev det universitetsstudier i Paris- flera års kringflackande i Europa och tjänstgöring ombord på egyptiska båtar (rutten var Alexandria-New York). År 1942 kom hans första roman -den blev översatt till svenska 1950- "Den vissa dödens hus" (Wahlström och Widstrand/kokardserien)- och mycket lovordad.

-

Cossery har tydligen en alldeles speciell stil som har fötts ur mötet mellan fransk kultur och egyptisk tradition. Hans romaner kännetecknas av starkt socialt patos. Många av hans böcker har getts ut på engelska och arabiska. Jag har hittat ytterligare två svenska översättningar:

"Människorna Gud glömde" (en novellsamling) är utgiven år 2005 på Modernista förlag- den finns fortfarande i den "vanliga" handeln. Här en recension och här en till.


"Stolta tiggare" kom ut år 1989 (Alhambra förlag)


Källa: All världens berättare ;årgång 1951.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tips! - De omvälvande och oroande händelserna i Egypten inger hopp men också medvetenhet om stora kunskapsluckor. Jag började läsa Naguib Mahfouz förra helgen. Man får i alla fall litet större förståelse för det som händer. Mahfouz är en bra människoskildrare.

"Människorna gud glömde" verkar intressant.

Ingrid sa...

Lustigkulle: Jag instämmer i allt. Jag ska också läsa Mahfouz.

Bai sa...

Cossery høyrest ut som eit svært spennande forfatterskap, og særleg aktuelt i desse dagar.

Ingrid sa...

Bai: Jag är på väg att beställa en av hans böcker.