fredag 7 januari 2011

Lockande bland nyutkommet....(eller snart nyutkommet)


Uwe Tellkamps "Tornet" är en mastodont till bok på nära 1000 sidor. Handlingen är uppbyggd som en opera, läser jag. Platsen är Dresden och tidpunkten är sju år före murens fall. "Tornet" lär vara en bok man måste köpa för inte hinner man läsa ut den på bibliotekslånetid. (Inte jag i alla fall). Boken har blivit väldigt lovprisad och belönades med Deutscher Buchpreis 2008. Den kommer ut på Bonniers förlag om någon månad.

Den ungerske författaren Péter Nàdas är jag mycket nyfiken på. Två av hans böcker finns på ett av kommunens bibliotek- och jag tänker läsa å det snaraste. "Fotograferingens vackra historia" har en kvinnlig fotograf som huvudperson (hon vistas på sanatorium). Péter Nadas har varit med i spekulationerna kring nobelpriset. "Fotograferingens vackra historia" kommer ut på Rámus förlag mycket snart.


Adam Zagajewski - skriver mycket vacker poesi. Alldeles precis har en fin samling av hans dikter kommit ut i svensk översättning av Anders Bodegård. (Norstedts förlag). "Antenner i regn" finns högt på min önskelista.

2 kommentarer:

Bai sa...

Denne har eg hatt på ønskelista, sidan eg las om ho hos Torbjørn!

Ingrid sa...

Jag har förstått att Tornet kom ut i två delar i Norge- det var nog ingen dum idé alls för det är ju sannerligen ett mastodontverk. Noterar också att Sverige ligger nästan ett år efter med översättningen..... Jag ser verkligen fram emot att läsa den här "tysken" även om det kommer att bli fysiskt obekvämt... :-)