fredag 14 januari 2011

Sju noveller av Richard Yates

Vintage Classics har tryckt upp många av Richard Yates romaner och novell-samlingar- bara omslagen lockar till läsning... otroligt fina är de. Men... nu är det ju inte ytan som är det viktigaste utan innehållet och det är nästan lika vackert det. Av de sju novellerna är jag helbegeistrad i fem av dem- två var jag lite mindre road av- jag tappade ganska snabbt intresset både för den första "Oh, Joseph I'm so Tired" och den sista "Saying Goodbye to Sally". Novellerna är "lagom" långa- cirka 30-40 sidor. Hur man börjar en berättelse är väldigt viktigt- och Richard Yates är en mästare vad gäller inledningar (tänk bara på Easter Parade!).
-
Jag kan lämna ett exempel från Liars in Love-samlingen också- här från novell nummer två - "A Natural Girl"-
-
"In the spring of her sophomore year, when she was twenty, Susan Andrews told her father very calmly that she didn't love him anymore." Så fortsätter Yates med att bygga upp ett spännande och sorgligt familjedrama. En fars frustrationer- en dotters frigörelse- ett slut som är öppet.
-
"A Compassionate Leave" handlar om den amerikanske soldaten som åker på permission till England- en resa som inte blir som han tänkt sig. Åter igen går temat med "dysfunctional families" igen.
-
Richard Yates skriver om den existensiella ensamheten som ingen annan- hans människor har svårt att hitta lösningar, de är rotlösa och de gör i slutänden ofta dåliga val. Människor på ständig vandring.... men utan riktning. När jag läser kan jag också tycka att det är väldigt synd att Richard Yates inte fick den uppskattning han förtjänade när han var i livet.
-
Efter "Liars in Love" tänker jag leta fram "Eleven Kinds of Loneliness" - ytterligare en Yates-novellsamling som jag har någonstans i mina hyllor. Jag har upptäckt att det är alldeles ypperligt att avsluta kvällen med en novell.

Inga kommentarer: