fredag 14 januari 2011

Mina läsutmaningar 2011

Jag har redan skrivit lite om några av dem.
-
1.Min första utmaning är att läsa vad jag hinner med av Italienska författare- och då med Strega- och Campiellopristagare i fokus (men det kan slinka med annat också).

2. Tyskspråkiga författare ska det också bli- givetvis eftersom Bokmässan i år kommer att ha tyskspråkigt tema. Jag ska försöka att blanda gammalt och nytt (men jag gillar ju gammalt så det kommer säkert att bli i övervikt....)

3. Lyrans jordenrunt-resa vill jag följa med på - i alla fall till några kontinenter. Jag tror att jag gör nedslag i Öst-Europa, Oceanien och Afrika- Bokvalen? Den ungerske författaren Péter Esterházy är jag mycket intresserad av- så jag kommer att läsa hans "Ingen konst" (den har jag i engelsk översättning)- Oceaniens författare för mig blir Sonya Hartnett (Pojken i soffan) och slutligen då Afrika - där vet jag inte om jag ska läsa Aké av Soyinka eller Minaret av Leila Aboulela. Qui vivra verra.

4. Emma på Emmas bokhylla har dragit igång en Prix Femina-utmaning- väldigt roligt och väldigt spännande. Det är klart att jag vill vara med. Jag har redan valt min första bok som blir något av Erri de Luca. Rapportering blir det i februari (och jag ska nog hinna få boken i tid).

5. Jag vet inte om jag ska kalla det för utmaning direkt men det verkar som om det blir en del tegelstenar i år (det var inte meningen...) Det kan vara bra träning för en otålig människa som jag nu råkar vara (Jag fick en gång i present en filbunksskål med texten "bättre goda råd än stor iver"....). Min tegelsten för tillfället är Jonathan Littells "De välvilliga" (jodå- jag har hunnit till sidan 500 cirka...). Kanske blir 2011 året då jag äntligen läser "Krig och fred"? Det lutar åt det. (Tack till Hermia för draghjälpen!)

6. Lyrik- mera lyrik vill jag läsa- jag är så glad att BaiBoklesebloggen min har dragit igång sin "Lyrik på en söndag".,Det är så inspirerande och jag vill inte "glömma" lyriken som är en absolut favoritgenre hos mig. Jag har inte tillräckligt djupa kunskaper för analysen, tyvärr, men jag hänger med ändå bara för att jag tycker det är så roligt.
-
7. Noveller- ja, i alla fall flera än jag läste under 2010 (Tack igen till Bai för inspirationen). Jag kanske inte läser en i veckan men jag "håller ögonen på det".

8. Äldre litteratur... givetvis. Jag tycker att det finns så mycket som blivit bortglömt som absolut förtjänar att plockas fram ur skrymslen och vrår- från bibliotekens magasin och från mina egna bokhyllor också. Antikvariaten hyser naturligtvis mycket av intresse här.

Jag konstaterar att det inte kommer att råda brist på läsmaterial- ett omväxlande 2011 väntar!!

4 kommentarer:

Bai sa...

Eg skal også vere med på neste jorden-rundt-runde. Det er ein veldig morosm måte å finne fram til forfattarar eg elles ikkje ville ha lese.

Ingrid sa...

Bai: Det är ett väldigt fint inititiv som Lyran har tagit och som du säger- ett utmärkt sätt att få möjlighet att läsa böcker man annars inte skulle ha upptäckt.

Emmas Bokhylla sa...

Det ar sa roligt att du ar med pa Prix Femina, jag blir sa glad! Det har skall bli jattekul och jag hoppas pa att kunna hitta en rad olika nya forfattare!

Ingrid sa...

Emma: Jag tycker att det är ett så bra initiativ av dig- och jag ser fram emot att hitta många "nya" och spännande författare.