lördag 29 januari 2011

Bokhandlar i Malmö- nostalgisk tillbakablick

(Fotot är lånat)

Igår mindes jag biograferna- idag minns jag bokhandlarna.... och i min barn-och ungdom fanns det en hel del ....


Envalls bokhandel låg vid Gustav Adolfs torg- den hade äran att vara inhyst i det så kallade

Odd Fellow-palatset en mycket pampig byggnad som fortfarande kan beskådas på hörnan Gustav Adolfs torg/Engelbrektsgatan. Det var lätt att bara slinka in på Envalls- som dessutom låg precis i min dagliga promenadriktning (skola -spårvagn-hem). Jag minns Envalls som en veritabel skattkista med bord och hyllor lite överallt- givetvis fanns kunnig personal på plats att hjälpa till. Envalls bokhandel är borta sedan mycket länge. Den gick i graven ganska tidigt vill jag minnas- kanske någon gång på 70-talet?

-

Lite längre ner på samma sträckning fanns Malmö Antikvariska Bokhandel- den var stor men det var trångt bland hyllorna- i källaren stod massor av barnböcker som kunde köpas för en billig penning- där fastnade jag ofta på väg hem- hela mitt förråd av Puck-böcker kom därifrån- jag gillade att läsa böcker från internatskolemiljö- så det blev några Susy-böcker och Louis de Geers Singlelton-serie också- allt från Antikvariska bokhandeln. (Där rök oftast hela veckopengen). Malmö Antikvariska Bokhandel överlevde länge.

-

På Södergatan hittade man Falkmans bokhandel- den låg strax intill biografen Scania och här var hyllorna skyhöga- det var nog spännande att jobba här.... Falkmans var den bokhandel min pappa helst handlade i. Falkmans var lite underlig i formatet- väldigt smal och djup vill jag minnas. Borden var många och välfyllda.

-

Lundgrens bokhandel kämpade länge tappert (den låg på Södergatan nära Stortorget)- år 1997 blev den uppköpt av Akademibokhandeln och så var den sagan all. Synd på en verkligt fin och gammal bokhandel med atmosfär. (Atmosfär är nog inte ett ord jag skulle vilja förknippa med Akademibokhandeln som dessutom numera går helt in för bestsellers- dit in går jag inte mer.)

-

Malmö Bokhandel så- det är den enda av "di gamle" som finns kvar. Den ligger fortfarande på Södra Förstadsgatan. (dock har man bytt lokal ett par gånger). På senare år har den varit en tillflykt under mina numera ganska sällsynta Malmö-besök.
-
Det är sorgligt att tänka på alla dessa fina gamla bokhandlar som nu alla gått hädan- vad finns kvar? Och vad kommer att finnas om tio år?

5 kommentarer:

mimmimarie sa...

En fin uppräkning som du gjort.Malmö är tyvärr inget undantag i det du beskriver.

Anonym sa...

Jag kan känna med dig - men tror att det är lönlöst att sucka! Bokhandlarna lider svårt av konkurrensen från internethandeln och det är inte så konstigt. Böcker lämpar sig för postorder. Vår bokhandel här i stan blir mer och mer diversehandel. Förhoppningsvis har storstäderna tillräckligt stor kundkrets för att kunna behålla kvalitetsbokhandlare.

- Det är ljuvligt att gå och titta, bläddra lite, känna doften av nya böcker. Man hittar nya författare som man inte kände till, etc. Biblioteken får bära den rollen - bara inte biblioteksanslagen naggas i kanten!

Ingrid sa...

Mimmimarie: Nej, bokhandelsdöden är väl tyvärr ett mycket utbrett fenomen....

Lustigkulle: Jag hoppas att Malmö Bokhandel kan bita sig kvar- för det är som du säger... man vill kunna fysiskt bläddra, lukta och supa in böckerna... gå runt och titta- låta sig inspireras. Nätbokhandlarna är bra men de täcker inte alla behov... Biblioteken är jag också orolig för. Mycket.

Hannele på Hisingen sa...

det har hänt mycket bland bokaffärer, även antikvariat försvinner

Ingrid sa...

Hannele: Ja, den ena boklådan efter den andra går i graven. Vill man driva bokhandel idag måste man vara mycket kreativ och försöka hitta egna koncept- annars går det inte. (Och det är svårt ändå- men jag vill inte tro att det är omöjligt).