onsdag 19 januari 2011

Luigi Pirandello i novellform

Ett mycket bra sätt att bekanta sig med en författare på är att läsa noveller (om han/hon har skrivit sådana). Luigi Pirandello skrev flera volymer av dem . Jag är mycket glad att Vellinge bibliotek behållit "Krukan och andra berättelser från Italien" även om boken numera är förpassad in på magasin- tryckt 1991 är den inte alls så gammal och det är lite tråkigt att intresset att läsa de här fina berättelserna inte varit större. Förlaget som gav ut är Niloé och om dess historia skriver Enn Kokk en del här.
-
Pirandello skriver för det mesta om Sicilien och jag läser att hans noveller ofta använts som förstudier till dramerna. Små mästerverk är de i alla fall- och jag kan verkligen rekommendera till läsning.

"Krukan" handlar om en snål och trätlysten man som får bita i gräset till slut- Zirafa är rik men besvärlig - han gillar att processa och han bråkar med allt och alla. Nu ska han skörda oliver och det blir en mycket god skörd- därför måste han investera i en ny och fin glaserad kruka (som kan rymma all den goda olivoljan). Ingenting blir dock riktigt som Zirafa tänkt sig... krukan spricker och den måste lagas.... på ett sätt som ger oanade komplikationer. En både tänkvärd och humoristisk berättelse.

I "Resan" tar Pirandello upp kvinnornas Sicilien och det är färgat i svart. " På tretton år hade Adriana Braggi inte gått ut ur det gamla huset, där hon hade flyttat in som ung brud. Huset var tyst som ett kloster. De få fotgängare, som då och då gick uppför den branta knaggliga gatan, såg henne inte ens bakom fönsterglasen. Gatan var så ödslig att gräset växte i tuvor mellan gatstenarna." "Resan" handlar om en ensam kvinna som till slut får se en bit av världen- men det är mycket sorgligt det hela.

Hela fjorton noveller innehåller samlingen. De var en ren njutning att läsa.

10 kommentarer:

Petter sa...

"Krukan" är en av de Pirandello-noveller som filmatiserats i bröderna Tavianis underbara episodfilm "Kaos".

Ingrid sa...

Petter: Jag hittade filmen på nätet men den är nog inte så lätt att få tag i. Från 1984? Man kan i alla fall "bevaka"- och hoppas på det bästa.

Petter sa...

Nej - få tag i den kan väl tyvärr vara svårt. Jag har sett den på (dansk) TV en gång i tiden.
Det har kommit ett par Taviani på DVD. Men tyvärr inte Kaos.

Ingrid sa...

Petter: Jag ska "bevaka" som sagt. Någon annan Taviani-film du kan rekommendera?

Petter sa...

Filmen direkt efter "Kaos" - "God morgon Babylon", om två bröder som gör filmkulisser i filmens barndom, är en annan av mina favoriter av Taviani.
En film som jag vet finns på svensk DVD är "Padre padrone" - som är bra men något av en eländesskildring.

Bodil Z sa...

Jag ser ett märkligt sammanträffande här. Exakt en månad efter att du skrev det här skrev jag också om Pirandellos "La giara": http://bodilzalesky.com/blog/2010/02/19/pirandello-la-giara/

På sista tiden har det varit en massa besök på den sidan hos mig och vad jag förstår så har det varit det hos ditt Pirandello-inlägg också, eftersom texten ryckt upp till toppen bland "mest lästa inlägg".

Pågår det en Pirandello-feber någonstans i Sverige?

Ingrid sa...

Bodil: Jag har också noterat det stegrade intresset för Pirandello (och Italienska nobelpristatare också för den delen). Någonstans måste någon ha skrivit något- eller också är det en skola som håller på med någon typ av specialarbete. (Det brukar visa sig direkt). Pirandello kan de gärna få uppmärksamma, tycker jag :-)

Torv1 sa...

Jag har ingen uppfattning om hur stort intresset för Pirandello är. Själv kom jag hit då Pirandello är ämnet för Hemmets Journals litterära korshord.

Anonym sa...

KAOS - Paolo e Vittorio Taviani
http://www.youtube.com/watch?v=3-oGAjb2veE

Hela filmen med italienskt tal

Tommy Sjöberg

Unknown sa...

Själv vill jag fylla juldagarna med något som helst är av värde, det vet man ju inte innan, jag har letat på youtube efter en engelsk tv-pjäs som utspelas under julen, med förvecklingar och som är rolig. Jag hittade inte den utan kom så småningom till en eng. tv-uppsättning från 80-talet i sv/v med ljud i bara ena kanalen, men bra skådisar - de gjorde sex roller söker en förf. - den var stark måste jag säga - god jul!