lördag 3 februari 2018

Veckans tyskspråkiga


Jag har föresatt mig att läsa mer tyskspråkigt och nu har jag lyckats få tag på ett exemplar av Lutz Klevemans bok om Lemberg. Jag har skrivit om den här staden förut, en stad som en gång var ett rikt kulturellt centrum- tills krigen kom. Det finns mycket skrivet redan om just Lemberg men jag tror att Lutz Kleveman bidrar med nya insikter och jag vill gärna vidga mina vyer så mycket det går.

I Lemberg bodde en gång polacker, judar, ukrainare och tyskar tillsammans. Konstnärer och författare flockades hit och staden kallades också för "Bibliopol" för det fanns en bokhandel i princip varje gathörn. Ett annat namn på Lemberg var Europas Jerusalem. Joseph Roth skrev så här: " Lemberg ist die Stadt der verwischten Grenzen.... ein bunter Fleck im Osten Europas".

Jag ser mycket fram emot läsningen.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Vilken bra föresats att läsa mer på tyska! Det tänkte jag själv på häromdagen. Det låter som en intressant bok du funnit och jag vill gärna höra mer om den när du läst den!

Ingrid sa...

Jenny: Jag vill gärna göra ett försök i alla fall. Klevemans bok om Lemberg är mycket lärorik och jag ska se till att få ihop ett par rader om den så snart jag har läst färdigt.