fredag 16 februari 2018

Att leta klassiker

Alphonse Daudet. Foto: Gaspard-Félix Tournachon.

Det dräller av underliga förkortningar i kortmeddelandenas förlovade tid. TBR? Jaha, "To Be Read" ska det vara och så kommer långa listor (som definitivt inte förkortas). Underlig är den värld jag lever i och efter en längre busstur där merparten av passagerarna ägnade sig åt ivriga knapptryckanden och bläddranden på små dataskärmar förstärktes de surrealistiska intrycken. En viss längtan till andra tider infann sig ( och nej, allt var inte bättre förr men en del var det). Och så- till saken. Klassikerna.
De eviga, de odödliga (får man hoppas). Jodå, jag har en del som kan passa in i förkortningen "TBR" men det finns plats för mer.



Den här, till exempel. Alphonse Daudet har skrivit romanen om Fanny Legrand (Sapfo) och hennes öden i Paris. Svensk översättning finns - men av något äldre datum så det är antikvariskt som gäller här.


En koreansk klassiker. Något att vänta på. Buddhistisk levnadsvisdom genom en fabelaktig resa. Dröm och verklighet. Den här boken ( i engelsk översättning) kommer ut först om cirka ett år. Förvisso "TBR"




4 kommentarer:

Kurt sa...

Sappho har filmats ett 10-tal ggr, första gången 1908

Ingrid sa...

Kurt: Det var inte dåligt. 1908 års variant skulle vara spännande att se, men jag får nog nöja mig med boken så länge. I Ria Wägners översättning. Ännu inte gallrad från Malmö Stadsbibliotek.

Mrs Calloway sa...

jag utökar min kilometerlånga TBR - lista. hur ska en hinna? så många böcker så lite tid. tack för tips

Ingrid sa...

Mrs C: Tid är förvisso en bristvara och läslistorna blir inte kortare...