fredag 2 februari 2018

Inspiration från LIRE


La Fontaines fabler är huvudtema i denna månads LIRE men den innehåller också, som vanligt, massor av recensioner, författarintervjuer och utdrag ur nyutkomna böcker.

Jag har fastnat för de här:




Som synes har Sloniowskas bok också blivit översatt till engelska och kanske vågar man hoppas på en svensk version så småningom. Det handlar om fyra kvinnor ( mor, dotter, mormor, mormorsmor) och deras liv i staden Lviv (Lemberg) i Ukraina. Här täcks över hundra år av historia upp.




Patrick Grainville har skrivit en roman om Etretat och konstnärskolonien där. Handlingen kretsar runt Claude Monet och hela den krets av författare och konstnärer som flockades dit under senare delen av 1800-talet. En spännande tid.

Under avdelningen historia hittar man Charles Dupêchez krönika över vänskapen mellan Marie d'Agoult och Hortense Allart. Marie var älskarinna till Franz Liszt (bland annat) och kom att bli mor till Cosima Wagner. Både Marie och Hortense var författare men med varierande framgång. Hur som helst två fascinerande kvinnoöden i 1800-talets Frankrike.


Inga kommentarer: