Damen med hermelinen. Leonardo da Vinci.
"There is a crack in everything. That's how the light gets in." Så skrev Leonard Cohen och raderna står också att läsa i Philippe Sands bok "Vägen till Nürnberg", en berättelse om rättegången, männen som såg till att den blev av men framför allt är det berättelsen om Philippe Sands familj och dess historia. Philippe Sands har sina rötter i det gamla Habsburgska riket och han visste inte mycket om sin familjs öden när han startade sin resa bakåt i tiden. Allt börjar med Philippes morfar Leon som tvingades fly undan nazisterna ( Leon var jude). Det blir ett stort pussel som läggs och i början finns väldigt få bitar att tillgå - men- Philippe Sands är envis och ger aldrig upp.
"Vägen till Nürnberg" är en mycket gripande historia och jag är fylld av beundran inför Philippe Sands förmåga att berätta och att samla ihop alla trådar. Många intressanta möten med olika människor bjuds man på och fastän ämnet är hemskt och fruktansvärt sorgligt så vill man bara veta mer.
Tavlan "Damen med hermelinen" har också en historia. Den har vandrat genom Europa och hamnat i olika händer. Ett tag hängde den i Hans Franks hem. (Hans Frank, "Polens bödel", blev dömd till döden i Nürnbergrättegången). Nu finns tavlan att beskåda på konstmuséet i Krakow.
"Vägen till Nürnberg" har getts ut av Bonniers förlag.(2018).
v.3:2025 🚲 FemEnFredag
4 timmar sedan
2 kommentarer:
dessa stölder av judar, hur kunde man njuta av tavlorna...?!?
Hannele: Ja, det är obegripligt.
Skicka en kommentar