lördag 10 februari 2018

Medicin och hälsa


Det finns som bekant mängder av litterära priser. Ett i den stora högen är "Wellcome Book Prize" och det delas ut varje år till den författare som bäst lyckats "skriva och beskriva" inom medicinens och (o)hälsans område. Både skönlitterära och facklitterära verk finns med på nomineringslistan. Den långa listan har publicerats och jag har plockat ut tre titlar som intresserar mig speciellt. Först ut blir Lindsey Fitzharris bok om Joseph Lister och hans kamp mot bakterierna. Lister (1827-1912) var kirurg och kom att bli en pionjär inom antiseptisk sårbehandling.


Maggie O'Farrell har sett döden i vitögat åtskilliga gånger. Hon skriver om sina upplevelser i "I am, I am, I am".Sist, men inte minst- Meredith Wadmans bok om vaccin och vägen till utrotandet av vissa farsoter- "The Vaccine Race" . I min släkt har folk dött som flugor i olika epidemiska sjukdomar. Framför allt i TBC och min farfar miste tidigt alla (fem) syskon utom ett. Difteri och scharlakansfeber var stora dräpare i slutet av förrförra seklet. I min barndom härjade svåra polioepidemier. Det är inte alltför
länge sedan.

4 kommentarer:

violen sa...

Intressant pris, vet du om några vinnare finns översatta till svenska? Det kan ju inte vara helt lätt att läsa dessa på engelska även om jag hade velat.

Ingrid sa...

Violen: Från tidigare år finns Maylis de Kerangals Att hela de levande och Alice Laplantes Det man inte vet. Vad gäller årets nomineringar så finns det hyfsat hopp om översättning vad gäller Lindsey Harris ( finns redan på danska och tyska) och Maggie O'Farrell som ju har fått en del av sina tidigare böcker översatta till svenska. Nu får vi se vem som vinner priset i år. Den långa listan på tolv böcker ska först kortas ner. Intressant pris, hur som helst.

violen sa...

Att hela de levande har jag läst. Det man inte vet lät lite otäck tyckte jag.

Verkar inte som att de automatiskt blir översatta, lite synd.
Tack för svaret!

Ingrid sa...

Violen: Håller med dig om Alice Laplantes bok. En del mår man bäst av att inte veta. Visst är det tråkigt att intresset för att översätta dessa böcker inte är större. Undrar hur det blir med årets nomineringar....