torsdag 29 oktober 2015

Isblommor


Isblommor. Fotot är lånat.

Doch an den Fensterscheiben
Wer malte die Blätter da?
Ihr lacht wohl über der Träumer,
Der Blumen im Winter sah?

(från dikten "Frühlingstraum" ur Die Winterreise av Wilhelm Müller)

Isblommor. Sådana ser man kanske inte så ofta nuförtiden. Idag har vi så gott som alla centralt uppvärmda hus och tredubbla fönster. Annat var det förr. Då kunde man vakna (förmodligen huttrande) till de allra vackraste formationer på glasrutorna.

Jag fortsätter läsningen av Ian Bostridges bok om Schubert, Müller och kärleken till Lieder.

Jag har hamnat i vers nummer elva i "Vinterresan"- vandraren drömmer om våren men vaknar till blommor av is. Fruset vatten. Jag läser att astronomen Johannes Kepler trodde att det var vattnets själ som skapade de skira snökristallerna. Det är en mycket vacker tanke.


When a snowflake melted, that design was forever lost.
(Wilson Bentley).


Wilson Bentley (1865-1931) bodde i Vermont och han var den förste som lyckades att fånga snökristaller på fotografisk bild. Över fem tusen foton tog han på snö i olika former.

"Snowflakes are miracles of beauty ", skrev Bentley. Han dog symboliskt nog av lunginflammation efter att ha vandrat över en mil i  en svår snöstorm.Framför allt den tyska litteraturen är fylld av referenser till isblommor- både i dikt och i prosa. Bostridge nämner till exempel Thomas Mann och hans "Doktor Faustus" där Adrian Leverkühn dras till dessa formationer. (Jag har ännu inte läst "Doktor Faustus" - den står i min hylla och väntar på att tas fram.)  Det är dags nu.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag tänker på Moa Martinsons frostros på rutan.
hemma i min blekingska avfolkningsby sjöng det i telefontrådarna förr i tiden i ett annat liv

Ingrid sa...

Mrs C: Frostrosor... ett vackert ord. Jag minns också sjungandet i telefontrådarna och svalorna som alltid satt på dem i flyttningstider. Ja, det var ett annat liv- ibland längtar jag tillbaka och önskar att jag kunde göra en tidsresa. (Men allt var givetvis inte bättre förr).

♥ Hanneles bokparadis sa...

vi bilägare ser isblommor :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

köpte den nya Doktor Fausus, har också Manns bok om hur han skrev boken.... hittade på loppis.