torsdag 8 oktober 2015

Nobelpriset i litteraturJag är framför allt glad för att det är ett litet förlag (Ersatz) som får skörda frukterna av det här priset. Hoppas att det ska leda till ännu fler intressanta utgåvor.

Jag måste bekänna att jag inte har läst en enda bok av Svetlana Aleksijevitj. Det borde jag förmodligen göra. Bibliotekets exemplar lär bli utlånade för långeliga tider framöver men det finns ju pocketversioner att tillgå.

Jag har absolut inget att säga om valet av Nobelpristagare men jag är lite ledsen över att det numera så gott som alltid blir en på förhand tippad författare som tar hem spelet. Jag saknar överraskningsmomentet från forna dagar- när kommer priset att gå till en okänd poet från ett mycket litet land ? Jag får väl drömma vidare.

7 kommentarer:

Jenny B sa...

Haha, jag kan skriva under på allt du säger! Glad att det är ett litet förlag, litet besviken att det är någon så hårt förhandstippad. Inte heller jag har läst något av Aleksijevitj. Men här på mitt jobb blev det så roligt att ett par andra personer blev intresserade av vår spontana Nobelpristagarklubb som formades förra året (fyra av oss läste en Modiano och diskuterade över en lunch). Nu har jag lagt en beställning (förhandsbokning) på sex vardera av Kriget har inget kvinnligt ansikte och Tiden second hand. De böckerna är mycket tjockare än Modiano, men hoppas ändå att vi hinner få dem och läsa och diskutera (innan vi blir uppsagda nästa månad)!

violen sa...

I fjol var väl ett undantag med Modiano? Dessutom är han ju en jättebra författare, har läst mycket av honom redan.
Svetlana Aleksijevitj är också så bra, jag har läst Bön för Tjernobyl och halva Kriget har inget kvinnligt ansikte. Mycket bra men svåra ämnen såklart och omfångsrika böcker...Tror nog att du skulle gilla....:-)

Lotta sa...

Åh, snälla var inte besviken bara för att hon var förhandstippad! Jag känner mig så avundsjuk på dig som ännu har läsningen av hennes böcker framför dig. De är fantastiska! De går inte att jämföra med någonting annat, och man blir fruktansvärt berörd. Det är böcker som finns kvar hos en under lång, lång tid efter att man läst dem. Hon har ett sätt att skriva som gör att man som läsare kommer skrämmande nära det hon skildrar.

Anonym sa...

Jag håller med, överraskningar skulle vara mycket bra! Finns så många underbara författare och poeter.
Om Aleksijevitj, som resade runt och pratade med oerhört många människor och gjorde hennes böcker med det, skulle ha varit Nobelpristagare efter "Tschernobylskaja molitwa" 1997 till exempel... Varför inte? En överraskning!
Men då tänkte många hun var mer journalist.
2015 är det delvis - och det säger ingenting om Aleksijevitj som författare alls - en politiskt motiverad pris mitt i kalla kriget 2014-15-?. Som Nobels fredspris för Obama 2009 (hmmm, fredspris och så många drönare, bomber, för "war on terror"?). Eller för EUn som förnedrar och plågar hundratusentals människor i Grekland (Angela Merkel och Wolfgang Schäuble, framför allt, i EUn, tyvärr) 2012.

Och om majoriteten inte tänkte med oj-är-vi-bra-överlägsen attityd att Peter Handke hade fel med Jugoslavien-böckerna (idag vet "vi" lite mer...), då skulle det vara otroligt och oerhört pinsamt att Handke inte fick Nobelpriset ännu. Handke är säkert inte för alla, men Handke är oförglömlig och en otroligt bra dikter och poet. Om man kommer att läsa böckerna i 200 år, så kommer människor att läsa Peter Handke också. Och Kafka, och Virginia Woolf, Djuna Barnes, James Joyce, Rilke, Emmanuel Bove, Natalia Ginzburg och så många mer som inte fick Nobelpriset även om alla var verkliga poeter eller författare.

Handke är 74 nu, och det är katastrofal att han inte är Nobelpristagare. Det är också politiskt motiverad. Men jag tror litteraturen och inte politiken skulle vinna - och om det vore så där, så skule Handke bli Nobelpristagare senare. Som Modiano. Handke översättade några Modiano böckerna på tyska. När Handke fick Ibsen-pris 2014 skrek folkmassor i Norge "Nazist". Otrolig. Verkligen. Vi lever 'titt och tätt' i en ointelligent, självupptagen tid.

Mrs Calloway sa...

jag lyckades komma över ett pocketex av Tiden second hand i vår lilla bokaffär. har börjat läsa och det går lätt och är mycket intressant. har inte läst något tidigare

Ingrid sa...

Tack för kommentarerna. Jag kommer givetvis att läsa åtminstone någon av Aleksijevitjs böcker och tycker som sagt att det är glädjande att ett litet förlag kan skörda frukterna av det här Nobelpriset. Däremot vidhåller jag saknaden efter det där överraskningsmomentet som lyser med sin frånvaro- år efter år (och nog var Modiano förhandstippad, han också). Det finns så många poeter och författare där ute som kanske skriver på "fel språk" och därför aldrig kommer ifråga. (För att ta ett exempel). Och ja, listan på alla goda författare som borde ha tilldelats Nobelpriset i litteratur är lång....

Fredspriset är en historia för sig- och den är inte speciellt lustig om man ser tillbaks på en del som fått det. (Obama är ingalunda ensam i kategorin "icke förtjänt").

Ivo Holmqvist sa...

Det är glädjande med alla internationella applåder till valet (mera dämpade dock i Belarus och Ryssland):

http://tidningenkulturen.se/index.php/nyheter/inrikes/20410-ara-och-lov-vare-interviewandet