måndag 19 oktober 2015

Klassier och läsinspirationDe dödes rige av Henrik Pontoppidan är en diger lunta på över 700 sidor och den läses inte på en timma. Jag är helt försjunken i detta tidsdokument som faktiskt är tidlöst. Mycket är "ved det gamle" och politiker smider ränker, präster svamlar och människor låter sig förledas. Så är det- så har det alltid varit och kommer väl också att alltid förbli.

Mundus vult decipi; ergo decipiatur (Världen vill bedragas- alltså låt den bedragas). Citatet är hämtat från just "De dödes rige".

Henrik Pontoppidan är en av Danmarks allra största författare. Nog vore det på sin plats att föra fram honom i ljuset här igen. (Han tilldelades Nobelpriset i litteratur år 1917).


I nyhetshyllan på biblioteket hittade jag Sara Danius essaysaming "Husmoderns död" och den nappade jag snabbt åt mig. Essayer kan ge mängder av inspiration till vidare läsning och dessutom får man sjunka ner i tankevirvlar och funderingar som ger själen  ordentligt med näring. Jag är speciellt intresserad av de kvinnliga författarskap som Danius lyfter fram (George Sand är en av de utvalda).

4 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

gillar verkligen Sara Danius (svt1 visar Elvira Madigan kl 14:45 idag).

Ingrid sa...

Hannele: Jag hoppas få tid att läsa boken snart! (Elvira Madigan är en vacker film.)

Kurt sa...

Jag ser att namnet "Pontoppidan" är en latinisering av det mera danska namnet "Broby"!

Ingrid sa...

Kurt: tack för upplysningen!