onsdag 28 oktober 2015

Fausts egen stad


Jag är svårt frestad av den här boken som handlar om Berlin - från allra första början och fram till våra dagar (nästan). Alexandra Richies "gedigna lunta" (över 1000 sidor i pocketutgåvan) kom ut år 1999 och den väger över ett kilo (något att tänka på när/om man beställer).

Omslagsbilden är välkänd och nog ger den obehagsrysningar. En helt söndertrasad stad - och de onda som styrt har gett sig av till andra platser (de flesta till något mycket varmt ställe). Nu flyger segrarnas fana där uppe i höjden och civilbefolkningen (mest kvinnorna) kommer snart att få känna av Stalins hämnd. Jag mår nästan illa av att se det här otäcka fotot.

Berlin är en stad som har fått uppleva mycket genom århundradena och jag tror att Alexandra Richie har lyckats att kartlägga det mesta av historien.

3 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

Intressant!

Jenny B sa...

Jag förstår att du är frestad - det blir jag också! Den fantastiska staden Berlin. Jag skulle nog bara få ännu mer respekt och kärlek för den om jag kände till dess historia ännu bättre.

Ingrid sa...

Hannele: Jag är som sagt mycket frestad till inköp...

Jenny B: Jag har aldrig varit i Berlin så för mig känns boken väldigt lockande. När jag var ung var Berlin delat i öst och väst- det var det kalla kriget och jag hade inte lust alls att fara dit. Nu är ju allt helt annorlunda och jag har förstått att Berlin är en fantastisk stad- ung och levande på alla sätt och vis.