tisdag 27 oktober 2015

Biedermeier


Schubert vid pianot. Målning av Gustav Klimt ( målad 1899). (En tavla som blivit ett krigets offer).

Jag förstår Ian Bostridges fascination för Schubert och hans värld. Det är inte bara musiken utan också tiden, tankeströmningarna som fyller sidorna i boken.

Schubert blev bara 31 år gammal. Ändå hann han med att producera över 1000 verk och framför allt blev han en nyskapare vad gällde så kallade "Lieder". 

När napoleonkrigens tid var över började en ny tid i Europa- en lugnare tid, fylld av tillförsikt och då borgarklassen växte sig allt starkare. Romantiken stod också på sina högsta höjder. Jag tänker på författare som Byron, Scott, Goethe och Schiller framför allt men det finns så klart många flera.

En typisk interiör från epoken som kom att kallas för Biedermeier.

Jag får lära mig (av Ian Bostridge) att Samuel Beckett var en stor beundrare av just Franz Schubert och framför allt då av "Winterreise".- en passande bild av en fragmentarisk verklighet och är inte verkligheten alltid fragmentarisk, frågar Bostridge.  Därför kommer "Winterreise" aldrig att bli omodern eller för att uttrycka det på engelska "old hat".3 kommentarer:

Jenny B sa...

Tack för din och Bostridges inkännande påminnelse om Schubert! Jag älskar hans musik och minns en vacker och sorglig tysk TV-serie om hans liv. Vilka vackra tavlor du hittat till illustration! Det var en skön andningspaus att få läsa det här.

Ivo Holmqvist sa...

Också Ingmar Bergman intresserade sig för Die Winterreise, särskilt Der Leiermann:

http://dpc.uba.uva.nl/cgi/t/text/get-pdf?c=tvs;idno=1902a06

Ingrid sa...

Jenny B: Jag lyssnar till "Winterreise" varje morgon och så läser jag ett kapitel i Ian Bostridges vackra bok. Det är ett så rofyllt sätt att börja dagen på och jag skulle gärna vilja se serien om Schubert. Kanske finns den på DVD- jag ska kolla genast!

Klimts tavla blev jag så speciellt förtjust i- den skimrar och den lyser upp denne fantastiske kompositör. Ja, nog kan man säga att den gudarna älskar dör ung- men sorgligt är det. Tack ska du ha för dina ord.

Ivo Holmqvist: Jag tror att Bostridge tar upp Bergmans intresse för Die Winterreise- jag har ännu inte kommit till kapitlet om "Der Leiermann". Tack för länken!