fredag 9 oktober 2015

Danmarks glömda hörn


Rönne i maj 1945. Ryssarna har bombat staden och många kvarter ligger i spillror.

I väntan på att läsa något av Svetlana Aleksijevitj har jag försjunkit i Jesper Gaarskjaers krönika över en ond tid i Bornholms historia, nämligen besaettelsen.

Den lilla öns befolkning fick inte bara genomlida den tyska ockupationen under över fem år - när man firade segern i Köpenhamn och i många andra städer i Danmark regnade de ryska bomberna ner över Rönne och Nexö. Båda dessa städer blev mycket förstörda (Nexö nästan helt utraderat) och många fick sätta livet till. Efter bombardemanget kom de ryska trupperna- först de så kallade förtrupperna som bestod av gamla fängelsekunder och annat folk som man ansåg vara speciellt lämpliga som kanonföda. Den första vågen av dessa "besökare" blev en extra stor prövning för bornholmarna. (Stölder, våldtäkter, vandalisering, överfall- listan kan göras hur lång som helst). Kriget fortsatte här och i Köpenhamn tittade man åt ett annat håll. Bäst att inte stöta sig med Stalin, tyckte man.

I boken får man också bilder från den tyska ockupationen och speciellt nöje har jag av att läsa om hur bornholmarna lurade både tysk militär och Gestapo- båttrafiken gick tät mellan ön och Sverige och många motståndsmän och flyktingar kunde skeppas över till friheten på andra sidan Östersjön.

Skeppare Bendtsen från Nexö var en av flera modiga män. Med sin kutter "Villig" smugglade han över massor av människor. Han hade som vana att låtsas vara berusad inför tyskarna.
"Gå bare om bord, og undersög skuden. Der er en ström af flygtninge på vej derned", sa Bendtsen till tyskarna och tog sedan ett par snapsar tillsammans med dem. Tyskarna ansåg att Bendtsen var helt galen och dessutom försupen och de skakade bara på huvudet åt honom med kommentaren "besoffen"- och struntade givetvis i att undersöka hans båt (och just den gången hade han gömt en grupp holländare i den.). Bendtsen hade också ett viktigt dokument som han kunde sätta under näsan på tysken om det behövdes- ett tackbrev från Hermann Göring (Bendtsen hade räddat en tysk flygare med sin kutter år 1939) "Tak for din kaekke sömandsdåd", skrev Göring.

Den här boken gör historien mycket levande och även om jag är uppväxt med många berättelser från just Bornholm så är mötet med alla dessa personer som var del av denna tid (många verkliga hjältar) något som känns långt in i själen på mig.

Väl skildrat, säger jag .


3 kommentarer:

violen sa...

Jag vill inte glömma dig i alla fall, grattis på namnsdagen!

Ivo Holmqvist sa...

En läsvärd roman om en flykt från Tyskland över Östersjön, dock ombord på en båt med en svensk skeppare, är Alfred Anderschs Sansibar oder der letzte Grund (Drömmen om Sansibar) som du ju lovordade för fyra år sedan.

Ingrid sa...

Violen: Tack ska du ha!

Ivo Holmqvist: Ja, den boken borde man ge ut på nytt, tycker jag!