söndag 22 juni 2014

Längtan till Italien: Villa Cimbrone i Ravello


Med utsikt över det blåa havet vid Amalfikusten hittar man Villa Cimbrone.  Huset har gamla anor och köptes in år 1904 av Ernest Beckett (Lord Grimthorpe). Idag finns ett hotell här och jag förmodar att gästerna njuter av trädgård, utsikt och närheten till historia (både av äldre och nyare datum).

(Fotot ovan är lånat).



 Michael Holroyd (biografiernas mästare) har låtit Villa Cimbrone bilda navet i berättelsen om kvinnorna med de frånvarande fäderna "illegitimate daughters- absent fathers".



En av de mera berömda kvinnorna i den här skaran är Alice Keppel- älskarinna till  Edward VII (och några till). Alice Keppels dotter med Lord Grimthorpe, Violet Trefusis, har också en framträdande roll i boken och även om jag har läst om henne tidigare (som Vita Sackville-Wests stora kärlek) så blir jag än mera nyfiken och vill gärna läsa någon/några av hennes romaner.


"Broderie Anglaise" beskrivs av Holroyd som en post-modern roman av en författare i exil. Den skrevs ursprungligen på franska och det tog 50 år innan den blev översatt till engelska.

Holroyds egen favorit band Violet Trefusis verk är "Hunt the Slipper" som finns utgiven av förlaget Virago i serien Modern Classics. Romantisk komedi är genrebeskrivningen. Några tankar (en bloggares) om boken kan man läsa här.

4 kommentarer:

snowflake sa...

Spännande! Violet Trefusis har ju passerat in och ut i flera andra människors liv, som Virgina Woolfs, men jag visste inget om hennes mamma.

Hanneles bokparadis sa...

fint, sett några fina trädgårdar i Rom, exempelvis Vatikanens trädgård som inte visas för allmänheten.

Första året i Hjo sa...

... med faiblesse för gammal och bortglömd litteratur. Det är fint att du ägnar dig åt gammal god litteratur. Det gör inte ens biblioteken längre.

Ingrid sa...

Snowflake: Jag vill väldigt gärna läsa åtminstone någon av hennes romaner- en mycket spännande kvinna!

Hannele: Vatikanens trädgård låter som en alldeles extra upplevelse. Jag är avundsjuk!

Första året i Hjo: Jag gillar gammalt och ja, det är synd att biblioteken rensar ut så mycket av de om inte klassiska så i alla fall blivande klassiska verken (fast en och annan klassiker stryker nog också med, tyvärr.)