tisdag 27 juli 2010

Sällskap för en eremit

"Essayer av Frans G Bengtsson"- utgivna på 30-talet. Jag är mycket förtjust i essäer och tycker att just den "skrivformen" är satt lite på undantag i dessa tider.
-
Frans G Bengtsson är tidlös som författare och nog är det lite synd att han bara ska kommas ihåg för sin "Röde Orm"- (när jag för skojs skull gör en sökning för att se vad som finns hos AdLibris blir det en hel hoper av just "Röde orm" som ploppar fram på skärmen.
-
Bland essäerna finns mycket som lockar till omdelbar läsning- det här är verkligen en passande bok för hammocken (som jag önskar att jag ägde) eller den sköna solstolen. Vad sägs om "Detektivlitteratur" ? "Var äro vår barndoms mästerdetektiver?- de ödesdigra män, som mera än skolflickors charm och gymnasiala kortspelscirklars rödvinstoddyorgier drogo oss bort från välsignelsebringande läxläsning; de stora män, som mera än målsmän och lärare förmådde elda vår håg för det rena förnuftets prestationer, ehuru visserligen inte enbart för den saken. Var är Nick Carter, den store mannen, som egentligen utan större förskyllan gav namn åt en litteraturart? Var är Sexton Blake, som löpte som aldrig sinande följetong i en veckotidning kallad ´"Förgät mig ej" och som sanningen att säga inte spillde tid på förnuftsutredningar så länge han hade skott kvar i revlovern?---"
-
Här skrivs om så skilda ämnen som "Brottare", "Framför en bokhylla" och "Den vandrande sjön" (Lop-Nor). Här är länken till Frans G Bengtsson-sällskapet!

4 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

vad är det för skillnad mellan essä och novell?

Ingrid sa...

Essäer är om jag har förstått det rätt- faktabaserade. Jag citerar min gamla lärobok "Stil" av Paul Fröberg- han säger : Essay(essä) "den konstfullt och personligt utformade uppsatsen över t ex ett estetiskt, moraliskt eller historiskt ämne". Novellen är som en kortare roman och berättelsen "koncentreras gärna till en enstaka, klart avgränsad tilldragelse eller till en psykologiskt intressant konflikt i en persons liv".. (hämtat också från Fröbergs bok). (Men Fröbergs bok är tryckt första gången 1952 så det finns nog modernare definitioner....

Hanneles bokparadis sa...

tack

Ingrid sa...

Det var bara roligt att leta i min gamla lärobok- och så lärde jag mig lite själv också. Det är jag som ska tacka!