torsdag 29 juli 2010

Sällskap för en eremit: Framför en bokhylla

Och här kommer lilla skatan igen.... knappt synlig på den här bilden.
-
Frans G Bengtssons essäer måste avnjutas långsamt. Nu läser jag om hans "boktankar". Jag citerar:
" Man skall inte sätta på hyllorna andra böcker än dem man tänker läsa en gång till."
-
"En särskild hylla som jag aldrig lyckas riktigt organisera, fast jag ofta försökt, är den lilla avdelning som skulle rymma The Literature of Pure Delight. Där skulle finnas den lättaste sortens läsning, men endast den sort som alstrar extatisk glädje under läsningen. Jag vet inte om särskilt många böcker av den sorten existera."
-
(Huckleberry Finn, Tre män i en båt och Storhertigens finanser (Frank Heller) platsar i Frans G Bengtssons hylla för framkallande av extatisk glädje).
-
" Det är alltid roligt att titta på andras bokhyllor; är man intresserad av böcker, kan man då genast se huruvida det som står där är en verklig boksamling, som ägaren har kontakt med, eller en sportprestation av rent samlande, eller endast ett abstrakt möblemang."

6 kommentarer:

snowflake sa...

Storhertigens finanser! Underbar bok, som jag läste flera gånger -- var det hos mormor? Undrar vart den tog vägen...

Ingrid sa...

Snowflake: Jag måste leta rätt på den- den är försvunnen för mig också- (men jag har inte läst den....). Nu blev jag ju extra peppad av dig!

Hanneles bok-paradis sa...

låter trevligt

Ingrid sa...

Hannele: Man kanske skulle ordna till en sådan hylla.... ingen dum idé.

mind the book, Camilla sa...

länkar till det här underbara inlägget, om du inte har ngt emot det, och planerar en Pure Delight-sektion i mina bokhyllor!

Ingrid sa...

Camilla: så roligt att du blev inspirerad av inlägget och jag ska faktiskt själv försöka att organisera en "pure delight-hylla"!