torsdag 15 juli 2010

So Long, See You Tomorrow av William Maxwell

Det här är på ytan historien om ett mord- men Maxwell går på djupet och femtio år efter tragedin vill han förstå vad som egentligen hände. Scenen är Illinois- ute på "the plains" och tiden är 1920-talet. Maxwell skriver också för att få ro i själen- han skäms över något han gjorde -då- för så länge sedan.



-



"I very much doubt that I would have remembered for more than fifty years the murder of a tenant farmer I never laid eyes on if (1) the murderer hadn't been the father of somebody I knew, and (2) I hadn't later on done something I was ashamed of afterward. This memoir- if that's the right name for it- is a roundabout, futile way of making amends."



-



Maxwell skriver så vackert och lågmält om sin barndom och uppväxt - och så vävs bit för bit en familjetragedi in i handlingen. Livet som "tenant farmer" var sannerligen ingen dans på rosor. Det var ett slit- utan några som helst garantier- och man var utlämnad inte bara åt vädrets makter utan även åt en ofta girig "land-owner" som krävde högsta utdelning från sin mark.



-



Historien om Lloyd Wilson och Clarence Smith ger en sorglig men också nostalgisk tillbakablick på en tid som sedan länge har försvunnit. Själv blir jag så tagen av språket och tankarna- naturbeskrivningarna... det är som om jag också stod mitt på denna oändliga prärie... Maxwell är en författare som kommit mycket i skymundan- men som nu verkar få en renässans.



-

Ett litet urval av de vackra fåglar som nämns i boken- bluebird, tanager och Baltimore oriole.




Inga kommentarer: