onsdag 21 juli 2010

Härligt med en bokhög i sommarvärmen....

Husdjuret har det inte lätt i värmen men hallen är ganska sval. Här slöar han över en trio Elizabeth Taylor (At Mrs Lippincote's, A Game of Hide and Seek och den mycket passande "In a Summer Season"), William Trevor's "Love and Summer", Beryl Bainbridge's "The Birthday Boys" och The Great Silence av Juliet Nicholson. Jag avstår gärna från TV-tittandet under den varma årstiden- då kopplar jag hellre av med något från min växande bokhög...
-
Jag försöker fortfarande hämta mig från slukandet av Marlene van Niekerks ytterst läsvärda men skrämmande "Triomf"- om en totalt dysfunktionell familj av vad man vanvördigt kan kalla "boer trash". Van Niekerk bygger upp spänningen sida för sida-underliga familjeband, incest (i kubik och kvadrat), lojaliteter, fattigdom, våld... allt blandas- men det är en mycket skickligt hoprörd blandning . En annorlunda och hemsk värld- och verklig - skulle jag tro. Fasansfullt. Rekommenderas- det här är en mycket annorlunda "Afrikabok". Idag beställde jag ytterligare en bok av van Niekerk- The Way of the Women. Den här gången är det också en boerfamilj som skildras- men nu i det övre sociala skiktet. Även denna roman har prisats mycket av kritiker och "vanliga" läsare- och jag, ja, jag önskar att de här böckerna fanns på svenska så att de kunde bli mycket mera tillgängliga för gemene man. Jag har full förståelse för att inte alla kastar sig över en bok på engelska- speciellt inte om den är nära 600 sidor lång.
-

2 kommentarer:

Hanneles bok-paradis sa...

vet inte om jag vill läsa om dysfunktionella familjer, fast då kan man kanske känna sej helt normal :)

Ingrid sa...

Jag har full förståelse för att den här boken inte är lockande för alla. Det är ganska deprimerande att läsa om dysfunktionalitet av den här digniteten dessutom- men jag blev totalt fascinerad av van Niekerks sätt att skriva.