onsdag 21 juli 2010

Poesiens udde av Daniel Hjorth


Den här boken är utgiven av Hjalmar Gullberg-sällskapet.
-
Den är rykande färsk och väldigt vackert illustrerad. Den har undertiteln "Skalder och konstnärer på Falsterbonäset genom hundra år".
-
Om Falsterbo skriver Daniel Hjorth" Det finns kanske ingen svensk ort utanför Stockholm som blivit så kvalificerat och rikligt hyllad i poesien. Hela den skånska lyrikens stjärntrio under nittonhundratalet har besjungit den."- Hjalmar Gullberg, Anders Österling, Vilhelm Ekelund....
-
Falstaff Fakir och Albert Engström skrev elakt om den lilla sömniga staden- Hans Dhejne skrev stämningsfyllda dikter... ofta om Skanör- Verner von Heidenstam inspirerades av Måkläppens flora och fauna....
-
I boken får vi även möta Olle Holmberg och Algot Werin, Bo Setterlind, Jacques Werup.... foton och vackra målningar fyller också sidorna. Jag läser och njuter i fulla drag.
-
"I skumvita bården en skymning
av revlarnas gulgrå sand.
Runt om över svarta vidder
stå bleka ljus inåt land."
-
Vilhelm Ekelund

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för tipset. Boken verkar intressant. Jag hittar inga uppgifter på Hjalmar Gullbergssällskapets hemsida, inte heller på Libris. Den kanske inte är utgiven ännu?

M V H

Petter Eremiten

Ingrid sa...

Petter- jag hittade boken på Skanörs bibliotek så jag tror nog att den går att få tag på- vet inte var du bor i Sverige men annars skulle jag tro att t ex Malmö stadsbibliotek också har den. Det är en mycket fin liten bok - lite över 100 sidor- med författar-register och som sagt- vackra illustrationer.