tisdag 8 juni 2010

Det sargade Afrika


Okot p'Biteks "Song of Prisoner" är plågsam att läsa-
-
"Listen to the hunting drums
And the hunting horns
Mingling with the howls
Of hunting dogs,
See the river of pain
On the face of the singer,
The anguish of rape
Bloodshed and death....
-
Black corpses strewn
Along the streets,
Dead do free Africa
So that they may
Suffer in
Freedom!
-
A white mercenary
Falling with a spear
Through his liver,
Dying to save Africans
From Africans.
(från kapitel 15 "Undergrowth")

7 kommentarer:

violen sa...

Måste bara lämna ett boktips på en bok som jag just läst:

Dangarembga, Tsitsi: Rotlös

Ingrid sa...

Violen: Tack för ditt tips- det är väl den boken som har originaltitel "Nervous Conditions"? I så fall har jag läst- och precis som du tyckte jag att det var en mycket stark roman. Jag har förresten precis fått hem Calixthe Beyalas "Vår förlorade heder"- den ska bli en del av min sommarläsning. (Bra pris på en inbunden bok dessutom- 49 kronor för inbunden upplaga)(AdLibris).

violen sa...

Javisst är det "Nervous Conditions", en titel som säger mycker mer än Rotlös tycker jag.

Jag tycker också att det är så synd att inte mer finns översatt, jag läser ogärna på engelska då jag är rädd att missa en massa nyanser, och då tränar jag mig inte och undviker ännu mer att läsa engelskt, en ond cirkel och ett fruktansvärt ilandsproblem mao....:-)
men jag hoppas att afrikansk litteratur ska bli mer i ropet nu efter bokmässan och att det då kommer fler översättningar. Det jag läst är ju helt suveränt bra, känns som nånting jag saknat faktiskt.

Vår förlorade heder finns på mitt bibliotek så jag ska låna den där hade jag tänkt. Jag köper så lite böcker jag kan för jag har så mycket böcker, trots att jag alltid varit lånare. Fattar inte hur det gått till???
Det som är synd är ju att när jag ibland vill kolla i en bok finns den ju inte här. Ett tag köpte jag de böcker jag tyckte allra mest om på rea senare för att få ha dem i hyllan, nu blir det på loppis jag ibland hittar sånt jag saknar.

Ingrid sa...

Jag hoppas också att bokmässan ska ge den afrikanska litteraturen ett stort lyft. Vilken tur du har som kan hitta Beyala på ditt bibliotek. Mitt bibliotek är mycket litet men det går ju att beställa från andra platser... Jag köper alldeles för mycket böcker och får rensa ut med jämna mellanrum- loppmarknader etc är väldigt bra - där kan man verkligen göra fynd- speciellt vad gäller äldre och lite bortglömd litteratur.

Anonym sa...

Har märkt att mitt bibliotek är välförsett, dvs stadsbiblioteket. Men mitt lilla filialbiblioteket beställer så gärna till mig, jag har böcker som väntar där jämt!
Fast när det gäller deckare har de ett stort och bra utbud själva!


violen

Emma sa...

Fantasiskt vacker dikt!

Ingrid sa...

Emma: Den dikten etsar sig fast.