fredag 12 april 2013

Nytt nu i vårBland vårens nyheter på bokfronten finns bland annat Arno Geigers vemodiga och vackra porträtt av fadern, en bok som länge låg högt på försäljningslistorna i Tyskland . Jag läste på originalspråket (jag länkar till mina rader om boken HÄR) och det är så glädjande att den här romanen nu kommer i svensk översättning. Utgivningen står fina Thorén & Lindskog förlag för. Missa inte denna litterära godbit- det må vara ett sorgligt ämne men Geiger skriver med känsla och kärlek.


Aspekt förlag ger ut Hana och Joza i serien "Samtida tjeckisk litteratur". I den här romanen tas man med till protektoratet Böhmen och Mähren och tiden är andra världskriget. Om författarinnan, Kvéta Legatová, vet jag ingenting men ser att hon blev hela 93 år gammal (hon gick ur tiden i december förra året) och att några av hennes böcker tidigare blivit översatta till tyska.

Som säkert många redan vet är Norstedts förlag i full gång med att ge ut en hel del av Maria Langs deckare på nytt. Det tycker jag är mycket trevligt. I vår kommer till exempel "Tragedi på lantkyrkogård"- och den har jag mycket speciella minnen av själv. Det var en sommar i början av 1960-talet och just på midsommarafton det året vaknade jag med massor av röda och kliande utslag lite varstans på kroppen. Jodå, jag hade fått vattenkoppor. Inget allvarligt men förbaskat irriterande och dessutom på sommarlovet! (Om det åtminstone hade varit under skoltid.) Till tröst låg jag och läste en massa böcker och en av dem var just Tragedi på lantkyrkogård. Den var verkligen spännande och jag har den fortfarande i hyllorna. Maria Lang gjorde vattenkopporna mera uthärdliga (tillsammans med allt det potatismjöl jag pudrades med dag som natt).


Den här har redan kommit ut- fint omslag! "Farligt att förtära" har jag också i mina hyllor- det var den boken min kamrat rekommenderade med orden "och du, det är FYRA mord i den".

4 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Kul när gamla böcker får ett nytt liv.

http://ingridsboktankar.blogspot.com sa...

Hannele: Ja, och det är man inte så där väldigt bortskämd med.

Bodil Z sa...

Här har jag skrivit lite om en bok av Legatová:
http://bodilzalesky.com/blog/2006/01/15/kveta-legatova/

Ursäkta länken till mig själv, men jag tänker att det kan vara lite intressant att läsa om den här romanen.

Ingrid sa...

Bodil: Tack ska du ha för länken. Jag är bara tacksam! Jag skyndar genast till "din sida".