onsdag 17 april 2013

Ingen blir profet i sitt eget land


Den irländske författaren John McGahern (1934-2006) blev mycket illa behandlad i sitt hemland och hans böcker förbjöds. Under flera år kände han sig mycket ovälkommen på Irland. Detta trots att han av många ansågs vara den störste irländske författaren sedan Beckett. Så småningom återvände han dock och bosatte sig i  County Leintrim.


Jag har läst den roman som anses vara hans största mästerverk "Amongst Women" (1990 och i svensk översättning "Bland kvinnor" 1996). Den här boken har också gjorts till TV-serie.

Amongst Women är berättelsen om den desillusionerade republikanen Moran som bor med sin andra hustru i Great Meadow. Fem barn har han varav tre döttrar. Nu är han gammal och ser tillbaka på sitt liv som spelas upp i olika scener och akter. Berättelsen är inte kronologisk men det är inte alls svårt att följa med i handlingen.

Det handlar om relationer-  mellan män och kvinnor,  mellan fäder och söner och i allra högsta grad döttrar. Det är intensivt och det är hårt. Moran är en enstörig man, fåordig och svår till sitt lynne. Han lever ett inrutat liv och han är på kant med så mycket i tillvaron. Sällan har jag läst ett så fängslande och sorgligt psykologiskt porträtt av en människa. Jag tycker också att McGahern fångar en stor del av Irland i ett nötskal.

""Who cares? Who cares anyhow?" det är det mantra som förföljer Moran och som ekar mellan sidorna i boken.

Moran slogs för att få ett fritt Irland men vad blev det av det hela? Männen i hans pluton blev slaktade och bara ett fåtal var kvar när vapenstilleståndet slöts.

"What did we get for it? A country, if you'd believe them. Some of our own johnnies in the top jobs instead of a few Englishmen. More than half of my own family work in England. What was it all for? The whole thing was a cod."

Jag kan inte göra rättvisa åt den här romanen vad jag än skriver- jag länkar till John McGaherns dödsruna i tidningen The Guardian och och så till Colm Toibins tankar om "Amongst Women" (där man även kan läsa ett utdrag ur boken).


2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag var väldigt förtjust i Bland kvinnor, Ingrid, men har helt missat TV-serien

Ingrid sa...

Mrs C: Jag undrar om den visats här i Sverige- jag kan heller inte minnas den- och den är helt slut på DVD... synd...