torsdag 4 april 2013

I snö och is för fred och samförstånd: Lynne CoxSatellitfoto av Berings sund med Diomedöarna i mitten. Lilla Diomedön hör till USA och Stora Diomedön hör till Ryssland.

I polarexpeditionernas värld är det inte så gott om kvinnor- men det finns ändå några som vågat trotsa elementen. Lynne Cox är en av dem och den amerikanska poeten Elizabeth Bradfield tillägnar henne en dikt i sin samling "Approaching Ice". Här några rader:

I promise, before my prime is up, before I become
coach, figurehead, emcee I will push
the heat of my heart through even the coldest sea.

Lynne Cox (f.1957) är amerikanska, från Boston i Massachusetts och hennes mission i livet har varit att övervinna hinder- och att försöka få makthavarna att se att det faktiskt är möjligt att "bygga broar". Man kan säga att Lynne Cox simmar för fred och samförstånd. Lynne Cox har simmat över hela världen och som 14-åring simmade hon över Catalinasundet (Californien)- hennes simäventyr följdes av Engelska kanalen, Cook Strait, en tur runt Godahoppsudden men år 1987 förvånade och imponerade hon världen och framför allt presidenterna Reagan och Gorbachev genom att simma från Lilla Diomedön till Stora Diomedön i Berings sund. Det tog två timmar och sexton minuter- och vattnet var fyra grader Celsius.


Lynne Cox har också simmat i vattnen utanför Antarktis- en nära två kilometer lång simtur i isigt vatten. Upplevelsen inspirerade henne att skriva en bok.

Inga kommentarer: