måndag 15 april 2013

En barnboksklassiker som nyss fyllt 100 år


Födelsedagen uppmärksammades speciellt i hemlandet, Tyskland men den här boken är annars översatt till ett otal språk , däribland svenska (senaste utgåva är dock från 1951....). Filmat den har man också gjort och det finns till och med en opera om detta berömda sagobi.


Författaren, Waldemar Bonsels (1880-1952) hade ett omväxlande liv- han slutade skolan utan examen- for till nederländska Ostindien (där stannade han inte länge- han blev mycket illa berörd av förhållandena där) och så bosatte han sig ett tag i Schleißheim. Det var där han skrev boken om biet Maja år 1912- en bok som skulle röna mycket stor popularitet. Under första världskriget arbetade Bonsels som krigskorrespondent först i Galizien och sedan även i Baltikum.

Från och med år 1918 framlevde han sina dagar i Ambach. Han tog inte avstånd från nazismen under Hitlertidens Tyskland- och han belades med publiceringsförbud av den amerikanska och den engelska krigsmakten strax efter kriget. Han fick också genomgå en så kallad "avnazifieringsprocess".

Ändå brändes Bonsels böcker (med undantag för Biet Maja) på nazisternas bokbål år 1933- då de ansågs vara "otyska" och dessutom innehöll "erotiska passager".

Jag har inte läst boken om det lilla biet men det känns som om det vore dags. En ny och vacker utgåva med de ursprungliga illustrationerna (av Waltraud och Ottmar Frick) kom ut i samband med 100-årsjubiléet (DVA förlag) DVA = Deutsche Verlags-Anstalt.

4 kommentarer:

violen sa...

Smyger in........:-)

Ingrid sa...

Violen: :-)

Jenny B sa...

Biene Maja! Jag har bara sett henne som korta snuttar av tecknad film och i form av chokladfigur som barn på besök i Tyskland. Jag anade att det fanns någon bok som bakgrund, men kände inte till den här historien. Tack för det!

Ingrid sa...

Jenny: Jag kände inte alls till vare sig bi eller bok om bi- vilket jag tänker råda bot på inom kort. En vackert illustrerad barnbok ska jag absolut investera i....