tisdag 16 april 2013

Singapores fall
Jag kände en gång en kvinna som i sin tur var mycket god vän med en äldre dam som en gång var bland de sista att ta sig ut från Singapore år 1942. Hon hoppade med sitt lilla nyfödda barn ner i en liten båt som skulle komma att ta henne och några andra till räddningen. Det var i sista stund.

Singapore föll den 15 februari samma år och så tog japanerna över. Kvinnor, män, barn tvingades iväg till fångläger under fasansfulla transporter och inte blev det bättre när man väl kommit fram till slutdestinationen. Tusentals försmäktade.

Man talade om japanernas "cykelblitz"- de kom inte alls som man hade förväntat sig via havet utan slugt och listigt trängde de sig in "bakvägen". Engelsmännen blev tagna på sängen.

"Tenko" är en TV-serie i flera delar som visats i både England och USA. Den finns att köpa på DVD om man är intresserad. Jag har sett den för ganska länge sedan och det är en stark berättelse om överlevnad och outsägligt lidande i ett japansk fångläger (för kvinnor) någonstans i Malaysias djungler. Det jag minns speciellt är det otäcka kommandot "Women, bow!

Inga kommentarer: