tisdag 2 april 2013

I pojkböckernas underbara värld: 1

Carit Etlar (Carl Brosböll 1816-1900)

Min morbror har antecknat över 50 boktitlar- de som fanns i hans hylla år 1927. Tyvärr har han inte tagit med författarnamnen så det har tagit sin lilla tid att leta fram dem (nästan) alla.

I en dansk pojkes bokhylla av år 1927 kunde man säkert förvänta sig att hitta Carit Etlars spännande roman om Svend Poulsen- han som också kallades för "Göingehövdingen" (Göngehövdingen på danska). Svend Poulsen var snapphane och en mycket mytomspunnen sådan. Även den svenske författaren August Cederborg har skrivit om honom.

Carit Etlar var nom de plume för Carl Brosböll- en mycket produktiv författare - och då främst med historiska romaner. Brosböll var starkt influerad av Alexandre Dumas och även om han anses som underhållningsförfattare så är hans böcker inte banala- och ja, Göngehövdingen håller säkert ett bra tag till....

Min morbror hade alltså Carit Etlars "Göngehövdingen" (1853) och även "Dronningens vagtmester" (1855). "Göngehövdingen" finns att läsa på nätet (på originalspråket) HÄR.

Den här utgåvan är från 1964.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är nu ganska underbart för mig! Och "mytomspunnen"... "I pojkböckernas underbara värld" låter som aventyren...
Det är fint för mig också att titta på wikisource och om jag kan förstå lite danska redan (kanske det är för tidigt^^)
Utgavan från 1964 ser väldigt bra ut.

Ingrid sa...

Klemperer: Just Göingehövdingen är säkert en mycket läsvärd ungdomsbok- den har ju också tryckts upp i nya upplagor med jämna mellanrum. Jag tror att den här till en av dessa odödliga äventyrsböcker.... (du är duktig som ger dig på danska- men det är ju ändå så nära svenskan).