lördag 6 april 2013

I pojkböckernas underbara värld: 5


Nu ska det handla om livet under vattnen- "Lord of the Seas" är nämligen berättelsen om en u-båt. Jag läser att boken är skriven i "Jules Verne-stil" och den kom ut år 1908. Då var ubåten knappt uppfunnen. (I varje fall inte den helt moderna och sjövärdiga versionen). På danska var titeln "Havenes Herre" och det finns också en svensk översättning från 1952.

Säkert var det mycket spännande för en ung pojke att gå in i en tänkt framtid med hjälp av författarduon Herbert Strang.

Herbert Strang var alltså två personer : George Herbert Ely (1866-1958) och Charles James L'Estrange (1867-1947). De var båda anställda hos Oxford University Press. De var mycket flitiga med bokproduktionen och ett flertal av deras alster kan man läsa med hjälp av Project Gutenberg. Här handlar det mycket om teknikens under och vad man kan tänkas få för sig i luften och på och under vattnet.


Den första "officiella" svenska u-båten Hajen från 1904.(Den finns att beskåda i Karlskrona). Fotot är taget av Henrik Sendelbach.2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

fantasi och verklighet

http://ingridsboktankar.blogspot.com sa...

Hannele: Just så....