söndag 13 september 2020

Levnadshistoria


Nytt på läsbordet är Edward Careys fiktiva biografi över lilla Marie, föräldralös flicka från Alsace och så småningom en legend. Marie blev nämligen Madame Tussaud och vägen dit var kantad av dramatiska händelser både i världen och på det privata planet.



Den här romanen har legat på läsbordet länge och börjar bli ett dåligt samvete. Flera av Lebedevs böcker finns i svensk översättning och det kommer nog en svensk utgåva av ” Gåsen Fritz” också med tiden. Här handlar det om en pojke vid namn Kirill och hans grävande i sitt förflutna med vägar ner till tidigt 1800-tal då hans släkt kom invandrande till Ryssland från Tyskland. En familjekrönika med andra ord och stackars Fritz blir tyvärr inte långlivad, så mycket kan jag avslöja.
Annars bläddrar jag i det omfångsrika och tunga verket ” Kalksten” av Ingemar Wickström och konstaterar att kalk är ett stort ämne- och faktiskt mycket intressant. Boken har fokus på Limhamn och får mig att minnas hur huset jag bodde i som barn alltid skakade till varje vardagseftermiddag vid exakt samma klockslag ( var det fem i tre?). Alla dessa dagliga ” jordbävningar” orsakade sättningar och husets terrass fick så småningom byggas in och ” stagas”. Hur som helst kalken i Limhamn ( och det var i kalkbrottet man sprängde varje vardag) har en lång och rik historia och Ingemar Wickström har gjort en detaljerad utredning och illustrerat med mängder av fina bilder/foton.

Inga kommentarer: