onsdag 2 september 2020

De ensammas ö

Tove Jansson på Klovharun år 1958. Fotot är lånat från Wikipedia.

” Anteckningar från en ö” handlar om två kvinnors liv på en mycket liten ö långt ute i Finska viken. Klovharun är en klippatoll och så liten att havet och vågorna utgör ett ständigt hot. Att bo här måste vara den verkliga utmaningen och när två femtioåriga damer beslutar sig för att göra just så blir deras liv minst sagt äventyrligt- och ensligt, men detta var ju syftet. I mitten av 60-talet startade bygget av en stuga ( minsta möjliga) på denna ödsliga plats. Bygglov hade man inte men det kunde fixas i efterhand ( mest praktiskt så). Boken består av en serie av anteckningar och är dessutom försedd med Tuulikki Pietiläs gåtfullt vackra illustrationer. Här fångas det säregna skärgårdslandskapet på ett mycket speciellt sätt och jag dras in i den ensamma och karga världen.
Att bo med utsikt över oändliga havsvidder.... en dröm. Jag fastnar i en våranteckning. Stor tystnad råder men så en natt händer det och från långt borta hörs liksom ett åskmuller fastän inget syns på det nu isbelagda havet. ” När vi vaknade var hela havet fullt av islossning. Otroliga tabernakel tågade förbi, förda av en mild sydväst, gnistrande bildsköna, stora som spårvagnar, katedraler , urtidsgrottor, allt! Och de bytte färg precis som det behagade dem , isblått, grönt- och på kvällarna orange. Tidigt på morgnarna kunde de vara rosa.”
Under nära trettio år kunde Tove Jansson och  Tuulikki Pietilä njuta av avskildheten på ön och jag kan njuta av de nedtecknade minnena.


Inga kommentarer: