De kristna martyrerna i Nagasaki ( målning av okänd konstnär). Lån från Wikipedia.
Jag har läst Shusaku Endos ” Tystnaden” som handlar om de kval och lidanden de kristna i Japan tvingades utstå. I bokens brännpunkt finns den portugisiske jesuitprästen Rodrigues och det är honom man som läsare får följa på en resa in i hopp och förtvivlan. Japan var ett i princip tillbommat land på 1600-talet och de kristna missionärer som ändå begav sig dit fick smyga sig in. Ofta blev de upptäckta och då väntade raffinerade straff. Rodrigues blir förrådd och tillfångatagen och han frågar
sig var Gud finns alltmedan tystnaden breder ut sig. Endos roman har blivit till film ( Martin Scorsese) och film såväl som bok har flitigt recenserats. I berättelsen finns både Kristus och Judas och så den stora tystnaden som kanske får sin förklaring. Själv kom jag att tänka på Paul Scotts bok ” Tystnadens torn” ( en av delarna i Rajkvartetten) där den engelska missionären Edwina Crane utbrister ” There is no God, not even on the road from Dibrapur” .
Shusaku Endos roman är omgärdad av gåtfullhet men den ger också en verklig bild av en tid i historien som man kanske inte bör glömma bort.
lägerliv, sport ⚽️ barnkultur
34 minuter sedan
1 kommentar:
Tystnaden lite för grym för mig
Skicka en kommentar