torsdag 3 augusti 2017

Där kartorna har ritats om


Det gamla Habsburgska riket sträckte sig långt österut och det omfattade många språk och kulturer.
Så kom krigen- kartorna ritades om och städer bytte namn. Människor flyttade, flyttades och försvann i förödelsen som följde.

Staden Eperjes heter idag Presov och det gamla kortet ovan visar en gammal och svunnen tid. Sándor Márai skriver om Czemète som en gång var en stor badanläggning i en stor skog strax utanför Eperjes, en skog som var fylld av hallonsnår och förgätmigej och där rådjuren betade i stillhet. Márai beskriver den här platsen som en slags livets verkstad, en blandning av kyrkogård och lekstuga. Om kvällarna lyser månen och i badanläggningens stora matsal tonar musiken sakta ut. Stearinljusen fladdrar på borden- det elektriska ljusets tid har ännu inte kommit.

"Wenn der Wald erhalten bleibt, mit Reihen und Himbeeren, man auch an den Holzzubern festhält, prophezeie ich Czemète eine schöne Zukunft in meiner Erinnerung".


Gamla tiders träbadkar. Konstnär: Viggo Johansen. På badanstalterna användes givetvis större modeller. Jag tror inte att Czeméte finns kvar längre men Sándor Márai har ändå lyckats göra platsen odödlig.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

jag har tvättat mig i en sån zinkbalja 1971 i Göteborg, nu finns det fina hus där...