lördag 16 januari 2016

Vita nätter


"Nuits blanches" det kallar min franska väninna dessa oroliga och sömnlösa nätter för. Vita nätter- eller "tomma kort". Vitt är det utanför också, vit kall snö täcker marken och brevlådan fryser igen. Det krasar under fötterna när man går ut och vinden kommer från ost eller nord. Brrr. Jag tycker inte om vintern. Då får man trösta sig med att det kommer en vår även den här gången och i väntan på den kan man fördjupa sig i läsande och i bokrekommendationer.


Alessandro Barricco är en italiensk författare, här i Sverige kanske mest känd för  "Silke" och flera av hans romaner finns översatta till svenska. Nu har han kommit ut med en bok till (det är inte en regelrätt roman utan snarare två långa noveller som har förbindelse med varann). Jag är nyfiken på den här anrättningen.


Tamara Astafievas "Born in Siberia" är en självbiografi skriven av en kvinna som växte upp i en mycket avlägsen by som låg invid den transsibiriska järnvägen. Tamara utbildade sig till journalist och hennes familj drabbades hårt av Stalins utrensningar under 1930-talet. Jag tror att den här boken ger en god inblick i rysk historia under en mycket svår tid.


Mikhail Veller har en brokig (och intressant yrkeskarriär)- här kan man verkligen tala om mångsyssleri. Numera tror jag att det är skrivandet som upptar det mesta av hans tid. Jag letade efter hans bästsäljande "The Legends of Nevsky Prospekt" och jag hittade förutom utgåvan på originalspråket (ryska) ovan bara en fransk översättning.

"a Collection of hilarious stories, all snapshots of the Soviet reality"- läser jag. Jag tror också att man får bereda sig på just rysk humor som säkerligen är speciell. (Varje land har sitt skratt, heter det ju).

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Silke är en riktig liten pärla

Ingrid sa...

Mrs C: Det instämmer jag helt i.