torsdag 28 januari 2016

Bokfynd modell äldre


Gamla böcker försvinner lätt- de blir utgallrade och med tiden glöms författarna bort. Det är så givande att läsa de där gamla biblioteksbladen som finns i Runebergsprojektet. Nu är jag klar (för tillfället) med årgång 1934 och genast blev min önskelista något längre.

Virago- förlaget i England ger ut många godbitar från äldre tider och jag har fastnat för Arnot Robertsons "Ordinary Families" och även hennes "Four Frightened People" (det var den senare titeln som recenserades i Biblioteksbladet). "Four Frightened People" har handlingen förlagd till Malaya, ett land som Arnot Robertson inte hade besökt. Romanen blev mycket populär och den trycktes upp i Penguinpocket redan år 1935. Film blev det också.

Norah Hoults "Hemma är så tråkigt" (Youth can't be served) fick goda vitsord - "vardagsrealism av sällsynt liv och styrka" skrevs det. Tyvärr är den här boken svår att hitta och inte ens på originalspråket finns det många exemplar att välja på (till vettigt pris). Mitt hopp står till de förlag i England som har intresse för den här typen av bortglömd litteratur till exempel Persephone och Virago.


Madelon Lulofs (1899-1958)


Under 1930-talet var den nederländska författarinnan Madelon Lulofs väldigt i ropet. Madelon Lulofs föddes och växte upp på Java i Indonesien. Hennes liv blev äventyrligt och omväxlande. Hon slog igenom med romanen "Gummi" som handlar om gummiplantagernas värld ( en värld hon var mycket väl förtrogen med för övrigt). Boken drog segrande genom världen och översattes till inte mindre än femton olika språk.

3 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

irländska kvinnor blir jag nyfiken på

Jenny B sa...

Virago och Persephone gör verkligen en välgärning för litteraturen! Och du också, som berättar om de gamla pärlor du hittar!

Ingrid sa...

Hannele: Det finns en hel del att välja på.

Jenny B: Jag blir väldigt glad över nya utgåvor av gammal och god litteratur!